Ν. Παπαδόπουλος: “Η ανάγκη διαφύλαξης της Κ.Δ. είναι αναγκαία”

{loadposition ba_textlink}

Την ανάγκη διατήρησης και διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμαναν απόψε οι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια, με αφορμή την 11η επέτειο του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν το 2004.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, Κλεάνθης Σολέας και Ιωάννης Σιεκέρσαββας αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “κάποιοι θεωρούν το θέμα της σημερινής συζήτησης ανούσιο και όλους εμάς υπερβολικούς, ξεπερασμένους, γραφικούς, για να μην αναφέρω άλλους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιούν για να μας περιγράψουν. Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε περισσότερο. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η ανάγκη διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επιτακτική και αναγκαία”.

“Όταν η ίδια η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αμφισβητείται και θεωρείται από κάποιους ως `εκλιπούσα`, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι `γραφικός`, είναι πραγματικός. Όταν βλέπουμε την Τουρκία να καραδοκεί και με κάθε ευκαιρία να υπονομεύει το κράτος μας, να καταπατά τα δικαιώματα μας, να αμφισβητεί την κυριαρχία μας, δεν θεωρούμε πως η προστασία της Δημοκρατίας μας είναι `ανούσια`”, ανέφερε.

“Όταν ακόμη και σήμερα”, πρόσθεσε, “ακούμε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να μας λένε πως `δεν μετανιώνουν` για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και πως αντίθετα, όλους εμάς είναι που θα κατακρίνει η ιστορία, δεν νιώθουμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι `ξεπερασμένα`.Όταν βιώσαμε το 2004 μια ανελέητη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια για την κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Όταν βλέπουμε τις ίδιες προσπάθειες να συνεχίζονται και σήμερα, δεν νομίζουμε πως είμαστε `υπερβολικοί`”.

Αντίθετα, συνέχισε, “είμαστε ρεαλιστές και πατριώτες και δηλώνουμε παρόντες, έτοιμοι να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας, όπως μας το ζήτησε ο Τάσσος Παπαδόπουλος”. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι “οι απευθείας συνομιλίες δεν μπορούν να επαναρχίσουν, απλώς και μόνο επειδή το `Μπαρμπαρός` διέκοψε ή ανέστειλε την περαιτέρω παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό που οφείλουμε να θέσουμε ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, είτε στην ΑΟΖ είτε και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι, αν υπάρξει τέτοια παραβίαση, θα επισύρει άμεσα τη διακοπή των συνομιλιών”.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι “το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δίδαγμα που προκύπτει από την τραυματική εμπειρία της περιόδου 1999 – 2004, περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε το σχέδιο ΑΝΑΝ είναι ότι επιτέλους η ελληνική κυπριακή πλευρά ήδη από τα αρχικά στάδια μετά το 1974 ουδέποτε κατόρθωσε πρώτα να εντοπίσει τους στόχους της Τουρκίας και δεύτερο να διαμορφώσει δική της στρατηγική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”.

“Με τον τρόπον αυτόν η πλευρά μας οδηγήθηκε στη διαμόρφωση ενός σχεδίου το οποίο καθιστούσε την Κύπρο εκ προοιμίου ένα δυσλειτουργικό, πολύπλοκο, υδροκέφαλο κράτος με έντονα τα στοιχεία του δυισμού και το οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και το οποίο θα ήταν υπόλογο και απόλυτα εξαρτώμενο στις καλές προθέσεις και στην ειλικρίνεια της Τουρκίας κατά πρώτο λόγο και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά δεύτερο λόγο”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι σήμερα κλείνουν 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων “την οποία η Τουρκία ως δράστης ουδέποτε αναγνώρισε παρά το γεγονός ότι το 1.5 εκατομμύρια θύματα της γενοκτονίας ετύγχαναν πολίτες και υπήκοοι αυτής. Αυτή την αναλγησία και ανειλικρίνεια της Τουρκίας πρέπει να έχουμε πάντα κατά νουν όταν συζητάμε για τη φερεγγυότητα της και την προοπτική που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία να επιβιώσει μέσα από το σχέδιο ΑΝΑΝ τη στιγμή που η επιβίωση αυτή εξαρτάτο από την Τουρκία, το στρατό της και τους έποικους” .

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε επίσης στα λάθη της πλευράς μας τα οποία είναι διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα, όπως είπε. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων “στην ανυπαρξία ολοκληρωμένης στρατηγικής της πλευράς μας και η κατά ακολουθίαν αυτής αδυναμία διάγνωσης των τουρκικών στόχων”.

“Η ιστορία θα έπρεπε να μας είχε διδάξει ότι αποτελούσε και αποτελεί σταθερό και αμετακίνητο στόχο της Τουρκίας, ήδη από τη δεκαετία του 1950 η επανάκτηση της Κύπρου την οποία πάντοτε θεωρούσε η Τουρκία ότι της ανήκε, επανάκτηση που θα επιτευχθεί μέσω του ελέγχου της Κύπρου, τη μετατροπή της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε συνεταίρο της ελληνικής πλειοψηφίας και η μέσω των εποίκων τελική ενσωμάτωση στην Τουρκία, νοουμένου ότι το κράτος της Κύπρου θα είναι ανήμπορο να αντιδράσει αφού θα στερείται ισχύος αλλά και ερεισμάτων αφού δεν θα μπορεί να λειτουργήσει λόγω των πολλαπλών νομικών και πολιτικών προβλημάτων τα οποία θα το καθιστούν κράτος ανάπηρο”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε στη δική του ομιλία ότι “πριν από έντεκα χρόνια, στις 24 Απριλίου, ο Κυπριακός Ελληνισμός, παρά τις αφόρητες πιέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, αρνήθηκε να συνθηκολογήσει με τους όρους του κατακτητή”.

“Αναλογιζόμενος την ευθύνη και το χρέος του έναντι της ιστορίας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, απάντησε μ’ ένα περήφανο ΟΧΙ που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία και αποκατάστησε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του Ελληνισμού. Διατήρησε ζωντανή την ελπίδα για ελευθερία και ανατροπή των κατοχικών δεδομένων”, είπε.

“Έντεκα χρόνια μετά”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “οι συνθήκες μέσα στις οποίες ετοιμάζονται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες είναι οι χειρότερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την πλευρά μας”.

Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε, “επειδή θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατό, επειδή θέλουμε λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για μια νέα Στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο. Μια διεκδικητική Στρατηγική, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία καθιστώντας το Κυπριακό διεθνές πρόβλημα και τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη για την Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε στην ομιλία του ότι στις 24 Απριλίου του 2014 ο κυπριακός λαός δεν είπε ΟΧΙ σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Είπε όχι στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ΟΧΙ σε ένα σχέδιο που θα παγίωνε τα κατοχικά δεδομένα και θα δημιουργούσε νέες περιπέτειες και νέα προβλήματα για τον κυπριακό λαό.

“Ο κυπριακός λαός είπε ΝΑΙ στη δημοκρατία και στην ανεξαρτησία του…δίνοντας πολιτική κατεύθυνση ότι δεν θέλει λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το οποιοδήποτε περιεχόμενο. Αν δούμε με αυτό το πρίσμα την απόφαση του κυπριακού λαού το 2004 σημαίνει ότι ότι έκαμε η πολιτική ηγεσία από εκεί και πέρα είναι λάθος. Είναι λάθος και αντίθετα με την πολιτική απόφαση του κυπριακού”.

“Επιτρέψετε μου σ` αυτό τον όρο `πολιτική ηγεσία` να εξαιρέσω εκ των πραγμάτων και ως ιστορικό δεδομένο τόσο τον κ. Κουτσού που είναι παρών όσο και εμένα διότι ήμασταν τα μοναδικά μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που απέρριψαν το σχέδιο Ανάν όχι τον Απρίλη του 2014 αλλά τον Οκτώβρη του 2002. Γιατί ήταν από τη βάση του το σχέδιο Ανάν λανθασμένο, δεν το δεχτήκαμε ούτε ως βάση για διαπραγμάτευση”, πρόσθεσε.

“Το δέχτηκαν τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που ως καλοί συνεργάτες του μακαρίτη Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη έσπευσαν στην Κοπεγχάγη για να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν. Να θυμίσω ότι ο μακαρίτης απεκάλεσε τον κ. Κουτσού και εμένα `τρελούς` γιατί του είχαμε πει να μην πάει για να υπογράψει”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Αδούλωτης Κερύνειας Κλεάνθης Σολέας είπε ότι “εάν εμείς οι Έλληνες της Κύπρου θέλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν να ζουν στη γη των πατέρων μας, επιβάλλεται εμείς σήμερα, όχι αύριο να δράσουμε σωστά και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ΚΔ με νύχια και με δόντια”.

“Γιατί νομίζεται πως η Τουρκία επιμένει στο δικοινοτισμό και στην ΔΔΟ; Απλά γιατί ο δικοινοτισμός είναι γέννημα του Ισλάμ, είναι καμουφλάζ για τον Ισλαμισμό. Ο Ισλαμισμός και η δικαιοσύνη δεν πάνε μαζί. Ο ισλαμισμός δεν δέχεται τον πλουραλισμό και χωρίς πλουραλισμό δεν λειτουργεί η δημοκρατία”, ανέφερε.

Η Τουρκία, ανέφερε, “θεωρούσε την εισβολή του 1974 ως τζιχάτ δηλαδή ιερό πόλεμο κατά των απίστων, γι’ αυτό έκανε ταυτόχρονα με την εισβολή και το εθνικό ξεκαθάρισμα και τις εκτελέσεις αιχμαλώτων και αόπλων πολιτών. Συγκρίνεται μόνοι σας τι γίνεται σήμερα στη γειτονική Συρία και το Ιράκ με τους αποκεφαλισμούς από τους τζιχατιστές του ΙΣΙΣ”.

Όταν ο Ντενκτάς, πρόσθεσε, “το 1983 ανακήρυξε το ψευδοκράτος του, το λεγόμενο TRNC (Turkish Republic of Northern Cyprus) υπήρχαν σκέψεις να το ονόμαζαν ITFS (Islamic Turkish Federated State), αλλά την τελευταία στιγμή έκαναν δεύτερες σκέψεις, για ευνόητους λόγους. Φαίνεται πως είχαν καλούς συμβούλους. Αυτοί όμως κάνουν τη δουλειά τους. Και έχουν στόχους. Και ο τελικός τους στόχος είναι η ισλαμοποίηση της Κύπρου μέσα από τη λύση της ΔΔΟ. Εμείς έχουμε στόχους ; Και αν έχουμε, τι κάνουμε;”, διερωτήθηκε.

Ο Γραμματέας του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια Ιωάννης Σιεκέρσαββας είπε ότι μέσα από τις αποψινές ομιλίες “διαπιστώνεται η κοινή θέση που υποστηρίζει την ανάγκη για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί σοβαρότατο θετικό υπόβαθρο αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή, στόχος της οποίας ήταν εξαρχής η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Ενιαίου Κράτους και η αφαίρεση του ελέγχου της Κύπρου από τα χέρια της συντριπτικής ελληνικής πλειοψηφίας του 82%.

“Ακούσαμε επίσης και συμφωνούμε, να διατυπώνεται η κοινή πεποίθηση ότι είναι ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό και υιοθέτηση νέας νέας διεκδικητικής πολιτικής”, είπε.

Πηγή: KYΠΕ