Αθήνα: “Άρχισε η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας με τους εταίρους”

{loadposition ba_textlink}

Παρατίθεται ο όρος «Staff Level Agreement», που παραπέμπει σε «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού» του τεχνικού κλιμακίου, όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ κοινοτική πηγή στην Αθήνα.

Στο ίδιο non-paper από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τις περίπου 3 το απόγευμα συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, θα έχει «διαρκή επικοινωνία με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας».

Από τις πρωθυπουργικές πηγές περιγράφεται επιγραμματικά και το πλαίσιο της αναμενόμενης συμφωνίας, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Στο συνταξιοδοτικό, η άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, «χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα», και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Και συμπληρώνει όμως με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Και υπογραμμίζεται ότι εάν δεν απαιτούνταν η έγκριση της συμφωνίας και από το ΔΝΤ, «αυτή θα είχε κλείσει κιόλας».

«Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”», αναφέρει χαρακτηριστικά το κυβερνητικό non-paper.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάνει το χρέος της, και ότι «έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία». Τώρα, συμπληρώνει, «ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα».

Τέλος, αναφορικά με την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο χορήγησης έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση προέβη στο εξής σχόλιο:

«Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση».

Πηγή: KYΠΕ