Εκτός χρονοδιαγραμμάτων οι μαρίνες Πρωταρά και Αγίας Νάπας

{loadposition ba_textlink}

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκεται η υλοποίηση των έργων για τις μαρίνες Πρωταρά και Αγίας Νάπας, με τους δημάρχους των δύο περιοχών να κάνουν λόγο για συμφέροντα που εξυπηρετούν ανταγωνιστικά και μη βιώσιμα έργα.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με τον Πρόεδρό της Ζαχαρία Ζαχαρίου να εκφράζει την ετοιμότητα της Επιτροπής να συμβάλει στην προώθηση των έργων.

Για τη μαρίνα Πρωταρά συγκεκριμένα, όπου εκκρεμεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας μια γνωμάτευση εδώ και τέσσερις μήνες, ώστε να προωθηθούν τα έγγραφα το διαγωνισμού, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι θα σταλεί επιστολή ζητώντας ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ανέλαβε πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να τεθούν χρονοδιαγράμματα, προωθώντας την έναρξη των έργων.

«Ευελπιστούμε με τη δική μας πίεση, σύντονα να παρακάμψουμε όλα τα προβλήματα», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι αν δεν ασκηθεί πίεση για προώθηση των έργων ανάπτυξης, η ανεργία θα παραμείνει στα ύψη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και «δεν υπάρχει η παραμικρή πρόοδος σε σχέση με αυτά τα έργα, γιατί ακριβώς η δημόσια διοίκηση παίζει το ρόλο εξυπηρέτησης συμφερόντων δύο άλλων έργων» των οποίων η βιωσιμότητα δεν είναι διασφαλισμένη.

Μίλησε εξάλλου για κοροϊδία εκ μέρους των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης για το θέμα, τη στιγμή που, όπως είπε, είναι δηλωμένη η βούληση των Κυβερνήσεων διαχρονικά για υλοποίηση των δύο έργων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «ανικανότητα» και «απαράδεκτη συμπεριφορά» των εμπλεκομένων υπηρεσιών, που απαιτούν στην πορεία του έργου διάφορα δικαιολογητικά και μελέτες από τους επενδυτές.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι ζητήθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς όπως είπε «κάποιοι μέσα από τη δημόσια διοίκηση…έχουν εξοχικά σπίτια στην περιοχή και δεν αφήνουν να υλοποιηθούν έργα ανάπτυξης».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης είπε ότι το έργο της μαρίνας της Αγίας Νάπας έχει ωριμάσει ήδη επί προηγούμενης Κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση από τις διάφορες υπηρεσίες «αγγίζει τα όρια της πρόκλησης».

Δεν θέλουμε να παρακαμφθούν διαδικασίες, αλλά «η παρατεταμένη καθυστέρηση που βάζει σε κίνδυνο το έργο, θα πρέπει άμεσα να σταματήσει» είπε ο κ. Τζιοβάνης για να προσθέσει ότι η υλοποίηση του θα δώσει νέα πνοή στην Επαρχία Αμμοχώστου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, ενώ είπε ότι φαίνεται μετά από καθυστέρηση 14 χρόνων «κάποιοι να εξυπηρετούν και συμφέροντα».

Στην περίπτωση της μαρίνας Πρωταρά, ζήτησε παράλληλα από τη Νομική Υπηρεσία «να αφήσει τα του οίκου της και τελικά να ασχοληθεί και με γνωματεύσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της πέραν των τεσσάρων μηνών».

Αν η Κυβέρνηση πραγματικά εννοεί αυτά που λέει, υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξαγγελθούν τα δύο έργα, κατέληξε ο κ. Βαρνάβα.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος δήλωσε ότι δίνεται ένας μήνας διορία, ώστε να διαφανεί η βούληση για την κατασκευή της μαρίνας.

Όπως είπε, υπάρχει επενδυτής ο οποίος έχει καταθέσει εγγυητική ύψους 25 εκ. ευρώ, ενώ το ίδιο το έργο αφορά επένδυση ύψους 250 εκ. με τα υπολογιζόμενα έσοδα για το κράτος να ανέρχονται σε πέραν του ενός δισ. ευρώ. Ακόμη, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε συνεχή προσκόμματα που τίθενται από διάφορες υπηρεσίες, τη στιγμή που η εταιρεία έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να ξεκινήσουν τα λιμενικά έργα σύντομα.

Ανέφερε τέλος ότι η μαρίνα της Αγίας Νάπας λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτή του Πρωταρά.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι αν και είναι όλα έτοιμα για την εξαγγελία του διαγωνισμού, αναμένεται εδώ και τέσσερις μήνες γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε ένα έγγραφο 16 σελίδων. Συμπλήρωσε ότι ο Δήμος αποτάθηκε σε ιδιώτη για νομική γνωμάτευση, την οποία έλαβε σε μία μέρα.

Είπε εξάλλου ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για το έργο είναι μεγάλο, καθώς τον έχουν προσεγγίσει ήδη τρεις Ευρωπαίοι επενδυτές, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση του από το Υπουργείο Εμπορίου, υπάρχουν άλλοι τέσσερις που ενδιαφέρονται.

Το έργο είναι της τάξης των 100 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωσή του και εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή.

Μίλησε ακολούθως για συμφέροντα, τα οποία καθυστερούν το έργο και είπε ότι ο Δήμος θα δώσει ακόμη μια προθεσμία, μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί την περιοχή.

«Αν μέχρι της επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει στην Επαρχία Αμμοχώστου στις 30 Ιουνίου, δεν είναι σε θέση ο Πρόεδρος να εξαγγείλει το έργο, θα αναφερθούμε ονομαστικά πλέον για τα συμφέροντα», είπε ο κ. Πυρίλλης.

Εξέφρασε τέλος ετοιμότητα για αντιδράσεις, μέσω κινητοποιήσεων που όμως είπε ότι δεν θα επιφέρουν ζημιά στον τόπο.

Πηγή: KYΠΕ