Φ. Φωτίου: “Πέρα από φιλικές οι σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αποφασιστικότητα του ιδίου και της πλευράς μας να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας λύσης που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό απόψε σε εκδήλωση για τους Αρμένιους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι ελπίζουμε σε αυτή την προοπτική, προσδοκώντας ιδιαίτερα ότι την πρόσφατη θετική αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα την ακολουθήσει και ανάλογη αλλαγή στην πολιτική και στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

“Τότε, όλοι μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μαζί τους ευλογημένους από το Θεό καρπούς που μας παρέχει ο πανέμορφος τόπος μας, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα την μετατρέψει σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας όλων”, δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Φωτίου είπε ότι οι σχέσεις της Κύπρου και της Αρμενίας είναι πέρα από φιλικές και αδελφικές, σημειώνοντας ότι μετά την γενοκτονία, η Κύπρος άνοιξε απλόχερα τις αγκάλες της για να υποδεχθεί εννέα περίπου χιλιάδες Αρμένιους που αναζητούσαν καταφύγιο μετά τη σφαγή και από αυτούς παρέμειναν τελικά γύρω στους χίλιους τριακόσιους που επέλεξαν να κάνουν την Κύπρο πατρίδα τους.

Αναφέρθηκε ακόμη στην στρατηγική που προωθεί η Κυβέρνηση , σε συνεργασία με τους εκπροσώπους, τους θρησκευτικούς ηγέτες, αρμόδιους φορείς και όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες, για να επιτευχθεί η προβολή και η ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας.

“Σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και στο πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανασυγκρότησης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) προωθούμε την αναστήλωση και επιδιόρθωση των εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Κύπρου που βρίσκονται τόσο στις ελεύθερες όσο και στην κατεχόμενη γη μας. Γίνεται επίσης ενδελεχής μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των προσφερόμενων Ευρωπαϊκών πόρων για τις θρησκευτικές ομάδες”, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Είπε τέλος ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των σχολείων των Αρμενίων στα οποία και έγιναν επισκέψεις και συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Πηγή: KYΠΕ