Η Αίγυπτος δίνει το πράσινο φως για εισαγωγές φυσικού αερίου από ιδιώτες

{loadposition ba_textlink}

Η Αίγυπτος έδωσε το πράσινο φως στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει φυσικό αέριο ή υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως δήλωσε κρατικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ένα βήμα που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ενώ ταυτόχρονα να μετριάσει τις ενεργειακές ελλείψεις της χώρας.

Η μείωση της παραγωγής ενέργειας, λόγω της έλλειψης επενδύσεων, οδήγησε την Αίγυπτο να μετατραπεί από εξαγωγέας ενέργειας σε καθαρό εισαγωγέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και συνέβαλε στην επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα.

Η Αίγυπτος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας υπογράφοντας φέτος μια σειρά από συμφωνίες για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο η κίνησή της να επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει φυσικό αέριο, θα μπορούσε να αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται από τα περισσότερα αιγυπτιακά σπίτια και εργοστάσια.
«Η EGAS και η (κρατική) Αιγυπτιακή General Petroleum Corporation (EGPC) ενέκρινε αυτή την εβδομάδα να επιτραπεί σε ιδιωτικές εταιρείες να χρησιμοποιούν το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου στη μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου,» δήλωσε στο Reuters o Khaled Abdel Badie.

Σε αντάλλαγμα, το κράτος θα επιβάλει τέλος για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω των υποδομών του, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Sherif Ismail είχε ζητήσει από την EGAS και της EGPC να θέσουν κανόνες για να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να εισάγει φυσικό αέριο για την τοπική αγορά, μέχρι τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού φορέα για το φυσικό αέριο.

Ο Abdel Badie αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος του τέλους που θα πληρώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες εισαγωγής, ωστόσο ανέφερε ότι η EGAS προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στη δημιουργία των κανονισμών.

Πηγή: KYΠΕ