Κ. Μαυρίδης: “Έκθεση προόδου Τουρκίας χωρίς πρόοδο”

{loadposition ba_textlink}

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) με παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου των ενταξιακών της Τουρκίας, τόνισε ότι “η έκθεση προόδου δεν περιέχει οποιαδήποτε πρόοδο και αυτό είναι ευθύνη της Τουρκίας”. Ο Κ. Μαυρίδης υπέδειξε ότι “δέκα χρόνια από την έναρξη των ενταξιακών της Τουρκίας, οι κανόνες δικαίου της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η απονομή της δικαιοσύνης και τόσα άλλα στα οποία στοχεύει η ευρωπαϊκή προοπτική, αντί να βελτιώνονται, στην Τουρκία του Ερντογάν έχουν χειροτερεύσει. Αυτή είναι γενική διαπίστωση όλων των πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου.” Και συνέχισε: “Πριν δέκα χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών στην Τουρκία, παρόλο που η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά από το 1974 το ένα τρίτο του εδάφους της Κύπρου. Αυτό που δεν θα έκαναν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος το παραχώρησε ευελπιστώντας στην ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας. Έκτοτε, το άνοιγμα κεφαλαίων ήταν η επικρατούσα μέθοδος για να ωθήσουμε την Τουρκία στη ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Μετά από δέκα χρόνια, φτάσαμε με την κατάσταση εντός Τουρκίας να χειροτερεύει, με την κατοχή μέρους της Κύπρου να συνεχίζεται και με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που αποτελεί μια από τις πολλές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ.” Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε ως εξής: “Η κοινή διαπίστωση είναι ότι η πολιτική του ανοίγματος κεφαλαίων δοκιμάστηκε και απέτυχε. Γιατί όμως επιμένουμε στην ίδια μέθοδο που απέτυχε, αλλά αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα; Γιατί δεν αλλάζουμε μέθοδο; Γιατί δεν απαιτούμε πρώτα να ικανοποιηθούν τα συμφωνηθέντα;”

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης με παρέμβασή του απευθύνθηκε σε συνάδελφό του από το Ηνωμένο Βασίλειο που ανήκει στο τουρκικό λόμπι με εξαρτήσεις στα κατεχόμενα, ο οποίος αναφέρθηκε σε “Βόρεια Κύπρο”, υποδεικνύοντας του να σταματήσει τέτοιες αναφορές επειδή δεν υπάρχει χώρα με τέτοιο όνομα, αλλά υποτελές καθεστώς που η Τουρκία έστησε σε ευρωπαϊκό έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό και το λεγόμενο παράθυρο ευκαιρίας, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε πως όσοι πραγματικά πιστεύουν στους κανόνες δικαίου της ΕΕ πρέπει απαιτήσουν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και να στηρίξουν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο πλαίσιο μιας λύσης στην Κύπρο. Έτσι, τόνισε, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανοίγει και γίνεται λεωφόρος, επειδή άλλωστε, οι κανόνες δικαίου της ΕΕ είναι υπεράνω των όποιων πολιτικών μας απόψεων και διαφορών.

Πηγή: KYΠΕ