Οι Κούρδοι εμπόδιο για την αυτοδυναμία Ερντογάν

{loadposition ba_textlink}

Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι εκλογές στην Τουρκία όπου θα γίνουν στις 7 Ιουνίου τόσο για το μέλλον της χώρας και την πορεία που θα ακολουθήσει όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου. Ο δημοσιογράφος και τουρκολόγος Σπύρος Αθανασιάδης μιλάει στο 24Η και εξηγεί πως έχουν τα πράγματα στην Τουρκία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

24H: Πως επηρεάζουν εμάς και το Κυπριακό κατ’ επέκταση οι εκλογές στην Τουρκία;

Η αλήθεια είναι ότι το Κυπριακό δεν συζητήθηκε τόσο πολύ στην προεκλογική περίοδο ειδικά από το κόμμα του Ερντογάν και του Νταβούτογλου. Η αντιπολίτευση έκανε χθες κάποιες δηλώσεις για τα κατεχόμενα στο πρόγραμμα της. Όμως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα με το δίδυμο αυτό φαντάζει ως το καλύτερο για να συζητήσουμε το Κυπριακό αφού μετά από αυτούς υπάρχουν εθνικιστές και “γκρίζοι λύκοι” .

24H: Ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν στις ερχόμενες εκλογές;

Ο Ερντογάν θέλει να πάρει 367 έδρες από τις 550 ώστε να αναθεωρήσει το Σύνταγμα τις Τουρκίας και στην ουσία να γίνει ο κύριος παίχτης του παιχνιδιού. Αν πάρει 330 τότε υποχρεωτικά θα φέρει την αναθεώρηση σε δημοψήφισμα. Αυτή την στιγμή έχει 312.

24H: Οι δημοσκοπήσεις τι δείχνουν μέχρι στιγμής;

Υπάρχουν διάφορες δημοσκοπήσεις όπου δείχνουν το AKP το κόμμα του Ερντογάν και του Νταβούτογλου να κυμαίνονται σε ποσοστά από 40% – 48%. Αν λάβετε υπόψη σας ότι το 50% από τις 550 έδρες είναι 275 έδρες τότε φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει τον στόχο που έχει οριοθετήσει.

24H: Μπορεί να το AKP να πάρει αυτά τα ποσοστά και να γίνει ο απόλυτος πρωταγωντιστής;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του AKP την δεδομένη στιγμή είναι οι Κούρδοι και κατά πόσο το Κουρδικό Κόμμα που για πρώτη φορά κατέρχεται ως τέτοιο σε εκλογές καταφέρει να ξεπεράσει το 10% του εκλογικού νόμου για να μπει στην βουλή. Όσο πιο ψηλά είναι τα ποσοστά των Κούρδων τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες για το κόμμα του Ερντογάν να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην βουλή. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κουρδικό Κόμμα είναι βρίσκεται πολύ οριακά για να μπει στο κοινοβούλιο.