Συμ. Πολιτών: “Η πολιτική των οδοφραγμάτων πρέπει να τύχει επανεξέτασης”

{loadposition ba_textlink}

Δήλωση πολιτικού συντονιστή Στέλιου Αμερικάνου.

Τα όσα έχουν συμβεί στην Ισλαμική διάσκεψη αποκαλύπτουν ότι η πάγια διχοτομική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Η εμμονή της Άγκυρας στο σχετικό ψήφισμα για το Κυπριακό ψήφισμα να περιγράφεται η Τ/Κ κοινότητα ως κράτος κατεδαφίζει τις όποιες ψευδαισθήσεις. Ταυτόχρονα αποδεικνύει τις διπλωματικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα και σε ένα διαχρονικά αρνητικό διεθνές forum μπορούν να επιτευχθούν πολλά εάν υπάρχει διάθεση και διεκδικητικότητα.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει εκ νέου την πάγια θέση της ότι αυτό το οποίο απαιτείται να αλλάξει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν είναι το κλίμα αλλά πώς θα οδηγηθεί η Τουρκία σε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό επί της ουσίας. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά με αλλαγή στρατηγικής η οποία θα επικεντρώνεται στην δημιουργία κόστους στην Τουρκία.

Οι πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας. Εκμεταλλευόμενη την «θετική» εικόνα του κου Ακκντζι, επαναφέρει τις διχοτομικές της απόψεις περί δύο λαών και δύο συνιδρυτικών κρατών ενώ παράλληλα αρχίζουν ήδη ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών σε περίπτωση αδιεξόδου.

Επιβάλλεται λοιπόν να αφήσουμε στο μέρος ΜΟΕ των οποίων η χρησιμότητα είναι αμφίβολη ιδιαίτερα εάν συντείνουν στην παγίωση της λογικής της de facto ύπαρξης δύο λαών που ελεύθερα επικοινωνούν και συναλλάσσονται μεταξύ τους. Τα ΜΟΕ έχουν χρησιμότητα μόνο εάν αναδεικνύουν το ένα και αδιαίρετο αναγνωρισμένο κράτος, που δεν είναι άλλο από τη Κυπριακή Δημοκρατία. Σε διαφορετική περίπτωση βαθαίνουν την διχοτόμηση και παγιώνουν τα τετελεσμένα.

Συνεπώς η γενικότερη πολιτική της διάνοιξης οδοφραγμάτων πρέπει να τύχει μελέτης και αναθεώρησης.