Επίσκεψη Υπατου Αρμοστή στο ΗΒ σε Βόρεια Ιρλανδία και Σκωτία

{loadposition ba_textlink}

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Κύπριου Ύπατου Αρμοστή σε αυτή την περιφέρεια του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δέκα χρόνια, όταν και είχε αναλάβει τα καθήκοντα του Επίτιμου Προξένου ο Νίκος Λέστας, ο οποίος κατάρτισε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Ευρυβιάδη.

Ο Ύπατος Αρμοστής με τη συνοδεία του Επίτιμου Προξένου συναντήθηκε με την Υπουργό για τη Βόρεια Ιρλανδία Τερέζα Βίλιερς. Στη συνέχεια επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις περιοχές του Μπέλφαστ, όπου κατά το παρελθόν σημειώνονταν συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Κάστρο του Στόρμοντ, την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, όπου είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με βουλευτές του τοπικού κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μίτσελ ΜακΛάφλιν.

Συναντήθηκε ακόμη με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μπέλφαστ Κολέτ Φιτζέραλντ, η οποία τον ενημέρωσε για το ρόλο της ΕΕ στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο κ. Ευρυβιάδης επισκέφθηκε επίσης το Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ και είχε συνάντηση με το Δήμαρχο του Μπέλφαστ Άρντερ Κάρσον. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία και το Διευθυντή της Τράπεζας της Ιρλανδίας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του, ο Ύπατος Αρμοστής ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και την ανοδική πορεία της κυπριακής οικονομίας. Σε ομιλία του ενώπιον ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ τόνισε τον ενοποιητικό ρόλο της ΕΕ και τη σημασία υλοποίησης των αρχών στις οποίες αυτή εδράζεται προς επίτευξη της ειρήνης και στην Κύπρο. Παράλληλα, κατά την επίσκεψη του ο Ύπατος Αρμοστής ενημερώθηκε για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αυτές τις μέρες ο κ,. Ευρυβιάδης επισκέπτεται τη Σκωτία, όπου θα έχει παρόμοιες επαφές και συναντήσεις με την κυπριακή κοινότητα.

Πηγή: KYΠΕ