Η ομάδα των κατεχόμενων που πάει… Τουρκία και η αντίδραση της Ομοσπονδίας

{loadposition ba_textlink}

Την έντονη αντίδραση της ΚΟΚ έχει προκαλέσει η πρόθεση ομάδας των κατεχόμενων να αγωνιστεί στο τουρκικό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας την επόμενη σεζόν!

Θέμα και στην Ελλάδα, με τίτλο μάλιστα “Μπασκετικός Αττίλας”, έγινε η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ομάδας! Δείτε τι δηλώνει στο Balla ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λούης Δημητρίου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς έχει το θέμα κατ’ αρχάς… Την επόμενη σεζόν η γυναικεία ομάδα καλαθόσφαιρας των κατεχόμενων Yakin Dogu Universitesi Levkosa θα συμμετάσχει στο τουρκικό πρωτάθλημα, στην πρώτη κατηγορία. Μία τουρκοκυπριακή ομάδα δηλαδή σκοπεύει να “αναγνωριστεί” μέσω της συμμετοχής της στο εθνικό πρωτάθλημα της Τουρκίας, δεδομένου ότι το τουρκοκυπριακό πρωτάθλημα δεν είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα στην κατεχόμενη πλευρά.

Το Balla επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΟΚ, Λούη Δημητρίου, αναζητώντας πληροφορίες για το ζήτημα. “Η Ομοσπονδία είναι ενήμερη για το θέμα και έχει προχωρήσει στα απαραίτητα διαβήματα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού το ζήτημα δεν είναι μόνο αθλητικό, και σήμερα έχει προγραμματιστεί και συνάντηση ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασής μας”, δήλωσε ο Λούης Δημητρίου στο Balla και προανήγγειλε εξελίξεις μετά τη συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο.

“Έχουμε ανταλλάξει ήδη απόψεις για το πώς θα χειριστούμε το θέμα ώστε να προστατεύσουμε τη χώρα μας και να αποτρέψουμε τη συμμετοχή της ομάδας αυτής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟΚ.

Μάλιστα μας είπε πως μία αντίστοιχη προσπάθεια πρόσφατα είχε αποτραπεί μετά από παρέμβαση της ΚΟΚ. “Πρόσφατα είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο και μία τουρκοκυπριακή ομάδα τροχοκαθίσματος και μετά από ενέργειές μας η FIBA Europe απέτρεψε της συμμετοχή της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρομοίως κινούμαστε και σ’ αυτή την περίπτωση”, είπε ο Λούης Δημητρίου, ο οποίος ελπίζει πως η FIBA θα δείξει ανάλογα αντανακλαστικά και σ’ αυτή την περίπτωση.

Ιδού και το δημοσίευμα στην Ελλάδα:

“Μπασκετικός Αττίλας”
Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποσό πετυχημένη είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αλλά τουλάχιστον στο εξαιρετικά σοβαρό (έως και εθνικό) θέμα που θα αναφέρω -απ’ ότι πληροφορούμαι- κοιμάται τον ύπνο του δικαίου… Το 2015-16 η γυναικεία ομάδα μπάσκετ Yakin Dogu Universitesi Levkosa θα συμμετάσχει στο τουρκικό πρωτάθλημα Α1, όπου επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει και γι’ αυτό κυνηγά να υπογράψει μερικά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ.

Μέχρι εδώ όλα καλά, θα μπορούσε να πει κανείς… Τότε γιατί λέω ότι η Κυπριακή ομοσπονδία μπάσκετ κοιμάται; Απλούστατα γιατί η εν λόγω ομάδα έχει ως έδρα τα κατεχόμενα εδάφη!

Ναι, οι εισβολείς σχεδιάζουν ομάδα από τα κατεχόμενα να αγωνιστεί στο εθνικό τους πρωτάθλημα!!!

Σημειωτέον, ήδη στον χώρο των σπορ υπάρχει αρνητικό γι’ αυτούς δεδικασμένο: τρεις ομάδες από την Κριμαία (TSK Simferopol, SKChF Sevastopol και Zhemchuzhina Yalta) δήλωσαν συμμετοχή στο ρωσικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα (στη Γ’ Εθνική), κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουκρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Μετά από μερικούς μήνες η UEFA απαγόρευσε τη συμμετοχή των τριών ομάδων και προειδοποίησε τη ρωσική ομοσπονδία, πως εάν δεν υπάκουε την εντολή της, θα απέκλειε όλες τις ρωσικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής ομάδας, από τις διεθνείς οργανώσεις.

Βεβαίως, διάφοροι καλοθελητές θα μπορούσαν να πουν ότι η FIBA δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένο, επειδή είναι από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά η απάντηση είναι απλή: Εδώ και μερικά χρόνια η FIBA μιμείται (αντιγράφει, ακολουθεί, πείτε το όπως θέλετε) την UEFA και τη FIFA.

Για να είμαι δίκαιος, η Κυπριακή Ομοσπονδία μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τίποτα και γι’ αυτό και δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα. Τώρα, όμως, δεν έχει καμία δικαιολογία και πρέπει να κινηθεί άμεσα, πριν να είναι αργά.

Μάλιστα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να ζητήσει την προσωπική βοήθεια και παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργου Βασιλακόπουλου, απλούστατα γιατί έτσι θα αυξήσει της ελπίδες τις να μπλοκάρει την συμμετοχή της “Τούρκο-Κυπριακής” ομάδας. Το λέω αυτό γιατί, αν και έχουμε όλο το δίκιο με το μέρος μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόεδρος της FIBA Europe είναι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας μπάσκετ, Turgay Demirel.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας: αναδείξαμε το πρόβλημα (θέμα). Τώρα απομένει οι υπεύθυνοι να κάνουν το δικό τους και να μην επιτρέψουν αυτό το σκάνδαλο. Γιατί αν του χρόνου η Yakin Dogu Universitesi Levkosa αγωνιστεί στο τουρκικό πρωτάθλημα, όσοι επιληφθούν του θέματος (από την ελληνική και κυπριακή πλευρά) πρέπει να έχουν το φιλότιμο και να παραιτηθούν.

Υ.Γ.. Ήδη ότι η ομάδα αυτή αγωνίστηκε (χωρίς να αντιληφθεί και αντιδράσει κανείς) πέρυσι στην Τουρκική TKB2L (B’ Εθνική) ήταν σκάνδαλο και πρέπει αυτό να μην επιτραπεί την επόμενη σεζόν.

Πηγή: balla.com.cy