Κ. Μαυρίδης: “Ερωτήματα από αναφορά του ΠτΔ στο θέμα των εγγυήσεων”

{loadposition ba_textlink}

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το σημείο στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρεται στο θέμα των εγγυήσεων, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Χουρριέτ”, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας “ότι τα μοντέρνα κράτη δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε εγγυήσεις, αναιρείται στην ίδια πρόταση, αφού δηλώνει μετά ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη την «ανασφάλεια των Τουρκοκυπρίων απέναντι στους Ελληνοκυπρίους”.

Ο κ. Μαυρίδης ερωτά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά πόσον “έχει εγκαταλείψει την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για απόρριψη των εγγυήσεων και είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα τουρκικές εγγυήσεις” και κατά πόσον “εξισώνει την όποια ανασφάλεια νιώθουν οι Τουρκοκύπριοι, με την ανασφάλεια που νιώθουν οι Ελληνοκύπριοι, της παρουσίας 40 και πλέον χιλιάδων κατοχικού στρατού και λόγω της διαχρονικής επεκτατικής δράσης της Τουρκίας”.

Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ διερωτάται “πώς εξαφανίστηκε η ασφάλεια την οποία προσφέρει το πλαίσιο εντός του οποίου βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να βρίσκεται το όποιο κράτος μετά τη λύση και αυτό το πλαίσιο είναι οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ”.

 

Ανατράπηκαν αρνητικά ζητήματα για την Κύπρο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας

Με συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια, ανατράπηκαν οι αρχικές επιδιώξεις σε ό,τι αφορά την έκθεση προόδου της Τουρκίας για άνοιγμα κεφαλαίων και ιδιαίτερα αρνητικών ζητημάτων για την Κύπρο (π.χ. Τουρκοκύπριοι παρατηρητές στο ευρωκοινοβούλιο), δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, προσθέτοντας ότι “με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και αδιάλειπτο προσκήνιο και παρασκήνιο, έχουμε την πιο αυστηρή έκθεση μέχρι σήμερα, παρά τις σοβαρές αδυναμίες”.

“Κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα, για αλλού ξεκίνησε η εισηγήτρια (ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – Σ&Δ) και αλλού κατέληξε η έκθεση”, είπε ο κ. Μαυρίδης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στην έκθεση “έχουμε και σοβαρές αδυναμίες”.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι “το γεγονός ότι μερικοί ευρωβουλευτές τουρκικής καταγωγής καταψήφισαν την έκθεση θεωρώντας την ιδιαίτερα σκληρή για την Τουρκία και η ψυχωτική αντίδραση της Τουρκίας με προσβλητικά σχόλια εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν πόσο ενόχλησε το αποτέλεσμα”.

“Η πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί παρά τις σοβαρές αδυναμίες της έκθεσης (π.χ. άρνηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία κ.ά.)”, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε την “κυπριακή Κυβέρνηση και την διαπραγματευτική ομάδα να αξιοποιήσει αυτή την έκθεση ειδικά ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων θέτοντας σε προτεραιότητα την ουσία του Κυπριακού”.

“Η συνεχής τροφοδότηση του κλίματος ευφορίας γύρω από το πρόσωπο του κ. Ακιντζί έχει ήδη μεταφερθεί στην ΕΕ και δημιουργείται να ένα θανατηφόρο σενάριο για την πλευρά μας με από-ενοχοποίηση της Τουρκίας”, ανέφερε και διερωτήθηκε “εάν στο τέλος ο κ. Ακιντζί ενσωματώσει στις επιδιώξεις των Τουρκοκυπρίων και τις επιταγές της Άγκυρας (για επεμβατικά δικαιώματα, κατοχικά στρατεύματα, έποικους κ.ά.), τι θα πράξει η πλευρά μας” και αν “θα το απορρίψει με όλο το φοβερό κόστος”.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι κάθε ευρωβουλευτής πρέπει να ψηφίζει με βάσει το συμφέρον της Κύπρου, συνυπολογίζοντας πρωτίστως το κείμενο της έκθεσης μαζί με άλλες παραμέτρους που δεν είναι εμφανείς και δεν μπορούν να λεχθούν δημόσια (π.χ. προσωπικές συμμαχίες και διασυνδέσεις εκτός και εντός της Ομάδας στην οποία ανήκει ο ευρωβουλευτής, η πολιτική επένδυση στο μέλλον κ.ά.).

Για αυτό και η αποχή αφού εξηγήθηκαν πλήρως οι σοβαρές αδυναμίες της έκθεσης ειδικά σε σχέση με την Κύπρο κρίθηκε η πιο σωστή υπό τις περιστάσεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η κάθετη ρήξη είναι ένα όπλο που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ για να έχει και αποτέλεσμα”, ενώ “η συχνή χρήση του, καθιστά τον ευρωβουλευτή αναποτελεσματικό επειδή απομονώνεται και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα”.

Αναφέροντας ότι στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπου δραστηριοποιείται το ΔΗΚΟ, καλλιεργήθηκε για χρόνια μια υποστηρικτική στάση προς την Τουρκία, είπε, ωστόσο, ότι με αξιοποίηση διαφόρων παραγόντων και μεθοδευμένη δουλειά, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, η Ομάδα των ΣΔ στήριξε, μεταξύ άλλων, αναφορά (κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας) για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ και εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, παρά την αντίθετη υπόδειξη της εισηγήτριας που έχασε σε εσωτερική ψηφοφορία με αποτέλεσμα η Ομάδα των Σ&Δ να υιοθετήσει γραμμή υπέρ της Κύπρου, ενώ σημαντική μερίδα των ευρωβουλευτών της Ομάδας καταδίκασε την Τουρκία για τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου και αυτό, ενάντια στις επίμονες υποδείξεις της εισηγήτριας που υιοθετήθηκε ως επίσημη θέση της Ομάδας.

Μετά την ψηφοφορία, συνέχισε, η αντιπροσωπεία των Γάλλων ευρωβουλευτών εντός της Ομάδας της Σ&D, επανεκτιμώντας τη θέση τους, αποφάσισαν να αλλάξουν στάση και να στηρίξουν τροπολογίες υπέρ της Κύπρου.

Πηγή: KYΠΕ