Περικλής Νεάρχου- Η Ελλάδα σε κίνδυνο

{loadposition ba_textlink}

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες ο πρέσβης επί τιμή Περικλής Γ. Νεάρχου, Κύπριος από τα Μαμώνια της Πάφου, που ζει μόνιμα στην Αθήνα, εξετάζεται η διάσωση της χώρας μέσα από τη χάραξη και εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνιολογία στη Γαλλία και Ιστορία στη Σορβόννη. Διετέλεσε σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με πρόσκληση της Μελίνας Μερκούρη. Ο Περικλής Νεάρχου επί προεδρίας Τάσου Παπαδόπουλου διορίστηκε Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων στο Παρίσι (2007-2010).

Το βιβλίο αναλύει τη σημερινή κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Για την ακολουθούμενη αδιέξοδη πολιτική ο συγγραφέας σταθμίζει 3 βασικούς κινδύνους:

* Να υποστεί η Ελλάδα μια οικονομική καταστροφή, η οποία δύσκολα να αναστρέφεται.

* Να υποστεί νέους εκβιασμούς στα εθνικά θέματα, λόγω της οικονομικής αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει.

* Να υπονομευθεί η εσωτερική συνοχή και το εθνικό της μέλλον από την εθνική αποδόμηση, που προωθεί συστηματικά και μεθοδευμένα η παγκοσμιοποίηση και ο ακραίος φιλελευθερισμός. Το μοντέλο λάνσαρε επίσημα ο Μπίλ Κλίντον και το δίδυμο Κώστα Σημίτη-Γιώργου Παπανδρέου που άνοιξαν τα σύνορα στην πολυπολιτισμική Ελλάδα!!!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πορτρέτο» με την ευκαιρία της καθόδου του στην Κύπρο για να παρουσιάσει το δεύτερο βιβλίο του, «Η Ελλάδα σε κίνδυνο» (το πρώτο ήταν «Το μήνυμα του Απόλλωνα» που αναφέρεται στην Αρχαία Ελληνική παιδεία), ο Περικλής Νεάρχου ΕΠΙΣΉΜΑΝΕ ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα τάξη πραγμάτων με επίκεντρο δυστυχώς, υπέδειξε, την Ε.Ε. Το πολύ ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, ίσως και πολύτιμο εργαλείο για να αξιολογήσουμε καταστάσεις και να φωτιστούμε ως προς την αποφυγή ή και διόρθωση λαθών, χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας Περικλής Νεάρχου, εξετάζει την εσωτερική πτυχή της κρίσης καθώς και τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών της μεταπολίτευσης, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα σε μια θλιβερή κομματοκρατία, που αύξησε και τον αριθμό των διαπλεκόμενων στη διαφθορά. Δηλώνει: «Η Ελλάδα και το σύστημα της έχει παθογένειες. Επιδεινώθηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια».

«Συνειδητοποίησα», αναφέρει ο Περικλής Νεάρχου, «ότι μετά το 2010 η Ελλάδα με την οικονομική πολιτική των μνημονίων μπήκε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη τροχιά.

Αντιλήφθηκα ότι πέρα από τις παθογένειες της και τον οικονομικό έλεγχο που επιδιώκουν να της επιβάλουν, άλλη πιο ουσιαστική επιδίωξη και στόχος, είναι ο γεωπολιτικός έλεγχος της».

«Καταβάλλεται προσπάθεια από την Ε.Ε. να αποδοθεί στην Ελλάδα η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει», σημειώνει ο συγγραφέας. Και διερωτάται με νόημα: «Είναι αθώα η Ε.Ε για αυτή την εξάρτηση των κρατών μελών της;».

Στο ακανθώδες αλλά συνάμα και καθοριστικό διατυπωθέν ερώτημα, αφιερώνεται η ανάλυση του άλλου μισού βιβλίου.  Ο κ. Νεάρχου σκιαγραφεί διαχρονικά τις ευθύνες της Ευρώπης. Αναφέρεται στο όραμα της, πώς δηλαδή ξεκίνησε η ιδέα της συμπολιτείας των Εθνικών Κρατών και πού αφέθηκε να οδηγηθεί (ελέω Γερμανίας) το άρμα της Ενωμένης Ευρώπης, ύστερα από την επικράτηση της σιδερένιας Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρίγκαν. Χαράχθηκε, τονίζει, η περίοδος έναρξης της πολιτικής του ακραίου φιλελευθερισμού και της απορύθμισης, η οποία συνέβαλε στην διάδοση της λεγόμενης πολιτικής των παραγώγων. Εκτροπή, παρατηρεί, που οδηγεί στην ταύτιση με την παγκοσμιοποίηση. Στην απορία γιατί τώρα αυτή η κατάθεση ιδεών και απόψεων, ο συγγραφέας με πειθώ υπογραμμίζει ότι οι συνέπειες των γεγονότων είναι μέσα στο χρόνο που αποκτούν τη σημασία τους. «Στην αρχή ενός συμβάντος», λέει ο κ. Νεάρχου «γίνεται μια πρώτη ανάγνωση και εκτίμηση, με την πάροδο του χρόνου, τα πράγματα γίνονται πιο σαφή και η ανάγνωση τους είναι πολυσήμαντη με περισσότερη σημασία και σαφήνεια».

Για να γίνει πιο ακριβής παρέθεσε το παράδειγμα της απώλειας της Μικράς Ασίας. Οι συνέπειες αυτής της απώλειας, υπέδειξε, φαίνονται μέσα από τις εξελίξεις των χρόνων. Αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή η απώλεια τώρα με τις διεκδικήσεις και τις συνέπειες στο Αιγαίο.

Ο Περικλής Νεάρχου, ενεργός πολίτης με πολλές παρεμβάσεις στα ελληνικά και κυπριακά δρώμενα είναι τακτικός αρθρογράφος στο περιοδικό Επίκαιρα και στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Παρόν».

Ο κ. Νεάρχου δεν μένει μόνο στις εκτιμήσεις και τις διαπιστώσεις. Καταθέτει πρόταση. Η Εθνική Στρατηγική, εκτιμά ο συγγραφέας, είναι η βάση για έξοδο από τη σημερινή κρίση και ανασύνταξη της Ελλάδας.

Για να κλείσουμε τη συνέντευξη με μια άλλη πικρή διαπίστωση πως η Ελλάδα με τα πλούσια και ωραία εθνικά της προϊόντα κατάντησε τα τελευταία χρόνια να εισάγει το 79% των προϊόντων που καταναλώνει ενώ αντίθετα τη δεκαετία του ‘80 είχε αυτάρκεια πάνω από το 90% σε αυτά τα προϊόντα!!!

Μήπως αυτό δεν προσυπογράφει και τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την ΕΕ; Με αυτό δεν καταδεικνύεται ότι δεν φταίνε μόνο οι εσωτερικές παθογένειες στη χώρα, αλλά αρκετά προβλήματα προκύπτουν από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την αυτοπυροβολούμενη Ε.Ε.;