Πληθώρα σεναρίων στην Τουρκία ενόψει εκλογών

{loadposition ba_textlink}

Από σενάρια χάους μέχρι σενάρια πρόωρων εκλογών αλλά και σενάρια επικράτησης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν συζητούνται αυτές τις μέρες στην Τουρκία πέντε μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Το ερώτημα τώρα είναι πού θα βρει την Τουρκία η επομένη των εκλογών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κάνει και αυτές τις εκλογές να περιστρέφονται γύρω από το όνομά του παρόλο που ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος και δεν θα έπρεπε να τον αφορούν. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι καλούνται κυρίως να αποφασίσουν αν θέλουν το προεδρικό σύστημα που επιδιώκει ο Ταγίπ Ενρντογάν ή όχι. Γι αυτό και όλα τα κόμματα συνασπίστηκαν εναντίον του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, με στόχο να φρενάρουν την περαιτέρω άνοδο του Τούρκου Προέδρου. Εξακολουθεί όμως ο Ταγίπ να έχει τους φανατικούς οπαδούς του, οι οποίοι μπορεί να μην είναι το 52% που είχε λάβει στις προεδρικές εκλογές, είναι όμως πολύ κοντά στους μισούς πολίτες της Τουρκίας. Ισχύει δηλαδή αυτό που είπε κάποτε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν “είναι ο πιο αγαπητός ηγέτης και ο πιο μη αγαπητός ηγέτης”.

Πάντως, το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι το μεγάλο ρεύμα που παρατηρείται προς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, κάνοντας τους περισσότερους αναλυτές να πιστεύουν ότι τελικά το φιλοκουρδικό κόμμα θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Ο Ταχά Ακγιόλ της “Μιλλιέτ” εκτιμά πως η αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά του HDP στην ουσία δεν είναι πραγματική αύξηση των ποσοστών του κουρδικού κόμματος, αλλά είναι ψήφοι οι οποίοι πάνε στο HDP λόγω του τρόμου που υπάρχει για αλλαγή του συντάγματος, της αύξησης του αυταρχισμού και της καταπίεσης του Τύπου. Σύμφωνα με τον Ταχά Ακγιόλ, οι Κούρδοι θα πρέπει να διαβάσουν καλά αυτό το αποτέλεσμα και να αντιληφθούν ότι είναι ψήφοι είτε υπέρ της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος είτε υπέρ της τοποθέτησης φρένου στο ΑΚΡ. Δεν θα είναι ψήφοι Κούρδων.

Η πιθανή είσοδος του HDP στην Βουλή θα εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν ασφαλώς γιατί το ΑΚΡ θα χάσει μεγάλο αριθμό εδρών του, ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν στην Τουρκία πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει το κουρδικό κίνημα να βρει τον προσανατολισμό του και να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα, επιλέγοντας πλέον το δρόμο του πολιτικού αγώνα μέσω της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Ακολουθώντας πλέον μια μετριοπαθή πολιτική θα μπορεί να απεγκλωβιστεί από το στενό πεδίο στο οποίο είχε καθηλωθεί.

Ποια όμως είναι τα σενάρια αυτών των εκλογών;

Πρώτον, ο Ταγίπ Ερντογάν να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει, να μην καταφέρει το HDP να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) να μην πάρουν αυξημένα ποσοστά. Τότε το ΑΚΡ θα λάβει κοντά στις 330 έδρες και θα επιτρέπει στον Ταγίπ Ερντογάν να πάει για προεδρικό σύστημα. Παρόλο που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου ουσιαστικά θα έχει κερδίσει τις εκλογές θα παραμεριστεί από τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε ένα τέτοιο σενάριο ωστόσο προβλέπεται να υπάρξει μεγάλη αντίδραση από πλευράς των Κούρδων, οι οποίοι θα ξεσηκωθούν υποστηρίζοντας ότι έγινε νοθεία στις εκλογές εις βάρος τους. Αναμένεται ωστόσο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει για άλλη μια φορά να καταστείλει και αυτές τις εξεγέρσεις.

Δεύτερο σενάριο, είναι το ΑΚΡ να μην καταφέρει να εξασφαλίσει 330 έδρες που χρειάζεται για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος, ωστόσο να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό θα είναι και το καλύτερο σενάριο για τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του Πρωθυπουργού, ωστόσο θα δέχεται τις έντονες πιέσεις του Τούρκου Προέδρου για να συνεργαστεί με άλλο κόμμα ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε δημοψήφισμα για το προεδρικό σύστημα. Αν μια τέτοια συνεργασία δεν ευδοκιμήσει τότε δεν αποκλείεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου να δεχτεί πιέσεις από τον Ερντογάν ακόμη και για πρόωρες εκλογές σε δύο χρόνια.

Τρίτο σενάριο είναι το ΑΚΡ να μην καταφέρει να λάβει ούτε και 276 έδρες που χρειάζονται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΑΚΡ θα αναγκαστεί να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η συμμαχία που θεωρείται πιο πιθανή με βάση αυτό το σενάριο είναι μεταξύ ΑΚΡ και ακροδεξιού ΜΗΡ. Αυτό θα σημαίνει πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και πρόωρες εκλογές. Θα δημιουργηθεί μια κατάσταση χάους με απότομη πτώση της λίρας και θα επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία της χώρας. Υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε σε περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια κατάσταση οι ψηφοφόροι θα πάνε πάλι πίσω στο ΑΚΡ επιλέγοντας σταθερότητα στη χώρα τους στις επόμενες εκλογές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ