Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

{loadposition ba_textlink}

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν πως η επικοινωνία έχει σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να καθοριστούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και να βρεθεί μια λύση άμεσα. Όλα αυτά λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες διεξήχθηκαν «σε εποικοδομητικό κλίμα».

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συνομιλητές του Έλληνα Πρωθυπουργού φέρεται να «συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση».

Στο κυβερνητικό non-paper αναφέρθηκε ακόμα ότι «ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στους δύο ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει κάποιο κείμενο των θεσμών».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αθήνα, που απορρέουν από κοινοτικές πηγές, το επίμαχο κείμενο το οποίο αναμένεται να επιδώσει στον κ. Τσίπρα το βράδυ ο κ. Γιούνκερ, συντάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από την 5μερή Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι στο Βερολίνο. Αριθμεί 10 σελίδες και παρατίθενται τα προτεινόμενα από τους εταίρους μέτρα προς την Ελλάδα τα οποία, κατά πληροφορίες, κοστολογούνται 3 δις ευρώ για φέτος, 2015, που με τη μετενέργεια θα αποφέρουν 6 δις το επόμενο έτος.