Κ. Μαυρίδης: “Η απραξία της Κυβέρνησης τιμωρεί την Κύπρο”

{loadposition ba_textlink}

Σχετικά με την ανακοίνωση των υπογραφών ίδρυσης της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) προέβηκε σε δηλώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζει ως εθνικά επιζήμια και ακατανόητη την απραξία της Κυπριακής Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά τόνισε του σε δηλώσεις του:

“Είμαι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ αλλά θέτω πάντα υπεράνω τα συμφέροντα της Κύπρου. Σ΄ αυτό το πλαίσιο επιδίωξα έντονα να πείσω την Κυπριακή Κυβέρνηση με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, για την αναγκαιότητα να υποβληθεί αίτημα να καταστεί η Κύπρος ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, αξιοποιώντας και το στρατηγικό πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ μαζί με τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μια συμμετοχή στην Τράπεζα εξυπηρετεί τα μέγιστα εθνικά συμφέροντα που το επιβάλλουν και όπως κατέστησα σαφές, από επαφές μου, το κεφάλαιο συμμετοχής ήταν διαπραγματεύσιμο. Απλά, η παρουσία μας σε ένα τέτοιο οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, δημιουργεί ένα πολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα ασύγκριτης αξίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αρκεί να αναφέρω ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη και η Τουρκία, έχουν υποβάλει τέτοιο αίτημα και ήδη κάποια έχουν προβεί και στις υπογραφές. Αντί τούτου, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν υπέβαλε καν αίτημα. Δεν κατανοώ την παράλειψη που πλήττει δυνητικά τα συμφέροντα της Κύπρου και αναμένω μια έστω εξήγηση για τους λόγους που η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν ενήργησαν εμπρόθεσμα στην υποβολή αιτήματος ως ιδρυτικό μέλος της υπό δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας”.

Και συνέχισε ο κος Μαυρίδης.

“Στην προσπάθεια μου να πείσω για την εθνική αναγκαιότητα υποβολής της αίτησης, μια απόφαση που μόνο η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να λάβει, άκουσα τέτοια αντεπιχειρήματα που απογοητεύουν γιατί προέρχονται από αρμόδια πρόσωπα που όφειλαν να γνωρίζουν. Παραθέτω μόνο δύο από τα κύρια αντεπιχειρήματα που προβλήθηκαν:

(α) “Η Τράπεζα θα επενδύει μόνο στην Ασία”.
Στην πραγματικότητα, η Τράπεζα θα επενδύει παγκοσμίως. Ήδη, Η Κίνα έχει εκδηλώσει πρόθεση για σημαντική συμμετοχή της σε επενδύσεις στην ΕΕ μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ όπου απαιτείται πολλαπλάσια ιδιωτική χρηματοδότηση. Η Κύπρος έχει ανάγκη από αυτή την πολλαπλάσια χρηματοδότηση για σημαντικά έργα υποδομών και φυσικά στον τομέα της ενέργειας.
(β) “Στην Ασιατική Τράπεζα δεν συμμετέχουν χώρες της ΕΕ.”
Στην πραγματικότητα, ήδη υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν και έχουν προσυπογράψει το καταστατικό και πολύ περισσότερες έχουν υποβάλει αίτηση.

Ο ευρωβουλευτής τόνισε καταλήγοντας: “η Τουρκία επωφελείται από αυτή την στάση μας. Δυστυχώς, αυτό που έγινε δεν είναι απλά μια χαμένη ευκαιρία. Είναι ζημιά στα συμφέροντα της Κύπρου. Αργά ή γρήγορα το στρατηγικό λάθος θα αναγνωριστεί αλλά θα είναι πλέον αργά. Κατά τ΄ άλλα όλοι μιλάμε για διορατικότητα”.

Κ. Μαυρίδης προς Σούλτς: “Οι αναφορές περί “Προέδρου” Ακιντζί είναι αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο”

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σ&Δ Κώστας Μαυρίδης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς, για την απαράδεκτη προσφώνηση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί ως “Πρόεδρο” και μάλιστα στις δημόσιες δηλώσεις μετά το περάς της πρόσφατης συνάντησής τους. Ο κος Μαυρίδης εκφράζοντας την ανησυχία του, ανέφερε ότι είναι λυπηρό τέτοιες δηλώσεις να προέρχονται από τον Πρόεδρο ενός ευρωπαϊκού θεσμού, όχι προφανώς τυχαία, και οι οποίες παραπέμπουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Ο κος Μαυρίδης υπενθύμισε στον Πρόεδρο Σουλτς ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας από το 2004, αλλά εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει ανασταλεί προσωρινά στο κατεχόμενο έδαφος της. “Τέτοιες ενέργειες δεν θίγουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και το θεσμό της ΕΕ” ανάφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

Ο κος Μαυρίδης τόνισε επίσης στην επιστολή του ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν αλλά αντιθέτως δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι θεωρούμε σημαντική την άμεση εμπλοκή της ΕΕ με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ώστε να διασφαλιστεί μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Τέλος, ο κος Μαυρίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν τέτοια ατυχή γεγονότα ή τουλάχιστον να προβεί στις ανάλογες ενέργειες εκ των υστέρων γιατί επιβάλλεται και όχι να παρακολουθεί με απάθεια τέτοιες έκνομες συμπεριφορές.

Ο κος Μαυρίδης σκοπεύει να θέσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα και στη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατά την οποία είναι καλεσμένος να μιλήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή: KYΠΕ