Νέες αφίξεις εκατοντάδων μεταναστών στην Ιταλία

Σε δυο χωριστές επιχειρήσεις βόρεια των ακτών της Λιβύης, η ιταλική ακτοφυλακή και ένα πλοιάριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διέσωσαν σήμερα το απόγευμα συνολικά διακόσιους σαράντα μετανάστες, οι οποίοι ταξίδευαν σε μεγάλη φουσκωτή βάρκα και σε αλιευτικό που κινδύνευαν να ανατραπούν.

Αύριο, νωρίς το πρωί, στρατιωτικό πλοίο αναμένεται να μεταφέρει στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας οκτακόσιους μετανάστες, εκ των οποίων εξακόσιοι πενήντα οκτώ είναι άνδρες, ενενήντα τέσσερις γυναίκες και σαράντα οκτώ ανήλικα. Στην ξηρά, για την παροχή της πρώτης αναγκαίας βοήθειας στους μετανάστες έχουν κινητοποιηθεί εθελοντικές οργανώσεις της καθολικής εκκλησίας, οι καραμπινιέροι, η αστυνομία και ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός.

Στο μεταξύ, στο Παλέρμο της Σικελίας συνελήφθησαν πέντε φερόμενοι ως δουλέμποροι, οι οποίοι κατηγορούνται από τους Ιταλούς εισαγγελείς για τον θάνατο είκοσι έξι μεταναστών κατά τον διάπλου της Μεσογείου, που ολοκληρώθηκε τραγικά, προχθές, βόρεια της Λιβύης, με την ανατροπή του πλεούμενου στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, ταξίδευαν, συνολικά, εξακόσια πενήντα άτομα. Διακόσιοι μετανάστες αγνοούνται και οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν, πλέον, σβήσει.