Ενότητα στόχων και σκοπών

της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου 
τέως Ευρωβουλευτή, Προέδρου ΓΟΔΗΚ 
[email protected]

Πολλά τα δημοκρατικά ελλείμματα που ξεσκεπάζει η παγκόσμια οικονομική κρίση ανάμεσα σε έθνη, κράτη- μέλη της ΕΕ, κυβερνήσεις, πολιτικές ομάδες, εθνικά κόμματα. Στον τρόπο διαχείρισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη διακυβέρνηση των παγκοσμιοποιημένων αγορών, στις πολιτικές που αδυνατούν να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, στον τρόπο λειτουργίας των πολιτικών συστημάτων. Υπαρκτό το συγκρουσιακό κλίμα, οι δημόσιοι διαπληκτισμοί, τα κονταροχτυπήματα, η υπόσκαψη και το πολιτικό bullying..

Ο καπιταλισμός γνωρίζει σήμερα, πρωτοφανή ύφεση. Η κατάπτωση θεσμών και ο βιασμός πανανθρώπινων αξιών, όπως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι εμφανείς. Το κοινωνικό σύνολο βιώνει δραματικές επιπτώσεις .

Οι πολίτες δυσφορούν. Τα κινήματα διαμαρτυρίας διογκώνονται. Αμφισβητούνται κατεστημένα. Αναζητούνται δράσεις προς όφελος του πολίτη. Στηλιτεύεται η έλλειψη πανευρωπαϊκών πολιτικών αλληλεγγύης στις χώρες που μαστίζονται από τις μονόπλευρες τροϊκανές πολιτικές λιτότητας. Η απουσία κοινοτικής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό. Το χάσμα ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών και τους Ευρωπαϊους πολίτες. Η επιβολή προσωποπαγών καθεστώτων και πολιτικών. Η έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας και της αυθαιρεσίας στη διεθνή ζωή. Ο υλικός εγωκεντρισμός κρατών και ατόμων.

Οι πολίτες απαιτούν αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, της φτώχειας, της οικονομικής μετανάστευσης. Αδιαφορούν για τις προσωπικές ατζέντες των πολιτικών ταγών.

Οι Κύπριοι Ευρωπαϊοι πολίτες έχουν πρόσθετους λόγους να αναζητούν διεξόδους στα προβλήματα αυτά. Βίωσαν το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων. Απογοητεύτηκαν με την οικονομική κατρακύλα και την πολυδιαφημιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας, που παραμένει ανεκπλήρωτη δέσμευση. Οι ευάλωτες ομάδες υποφέρουν. Τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν είναι λύση. Η νέα γενιά δεν έχει δικαίωμα στο όνειρο. Είναι άνεργη. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται. Κάθε οικογένεια σηκώνει το δικό της σταυρό. Ο κόσμος αναμένει έμπρακτη στήριξη από τα κόμματα. Απορρίπτει τη σύμπλευση τους με τις τροϊκανές πολιτικές λιτότητας. Ζητά ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους, ανάπτυξη, επενδύσεις, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μέτρα καταπολέμησης της σήψης, της διαπλοκής, των σκανδάλων, της διαφθοράς, της ημετεροκρατίας και της ατιμωρησίας.

Αγωνιά για το κυπριακό, γιατί πελαγοδρομούμε. Με άκαμπτες τις τουρκικές αξιώσεις, ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Η ενημέρωση του πολίτη παραμένει ελλειπής. Όσα διαρρέουν περί εξίσωσης των νόμιμων δικαιούχων με τους παράνομους χρήστες στο περιουσιακό, τις ανασφάλειες των Τ/κ, την ιθαγένεια και τις εγγυήσεις, προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες. Το εσωτερικό μέτωπο μαστίζεται από πολυγλωσσία, διχόνοια, εσωκομματικά και διακομματικά μαχαιρώματα .

Διερχόμαστε μια πολύ επικίνδυνη φάση αξιακής κρίσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία παλεύει για το παρόν και το μέλλον της, περνώντας ανάμεσα σε Συμπληγάδες, Κύκλωπες και Σειρήνες. Οι μνηστήρες καραδοκούν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αλληλοσφαζόμαστε ή να αποπροσανατολιστούμε περισσότερο.

Μπροστά στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, ας πάψουμε να βάζουμε αυτογκόλ. Ας υποτάξουμε το ατομικό και κομματικό «εγώ», στο υπερκομματικό και πατριωτικό «εμείς». Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να εξεύρει κοινή γραμμή πλεύσης και κοινή γλώσσα διεκδίκησης στα διεθνή βήματα, για να έχουμε δύναμη πειθούς. Τα κόμματα οφείλουν να αποβάλουν την εσωστρέφεια τους. Να εκσυγχρονιστούν. Να βελτιώσουν την οργανωτική τους δομή. Να ενισχύσουν τον εσωκομματικό δημοκρατικό διάλογο και την αξιοκρατία. Να τερματίσουν τις ομαδοποιήσεις, τις κλίκες, τις υποσκάψεις και τις περιθωριοποιήσεις στελεχών. Να προασπιστούν τον πολίτη.

Ώρα να τερματιστούν τα μεγάλα λόγια και να αποδείξουμε με έργα, πως η σημερινή Κύπρος διαθέτει όραμα και στρατηγική για να ξεπεράσει τα δεινά της. Να δείξουμε επιτέλους πως μπροστά στους κοινούς κινδύνους, αξιοποιούμε το μυαλό και την καρδιά μας και παλεύουμε φιλότιμα, αναδεικνύοντας τον πατριωτισμό μας με έργα που αποπνέουν Μεγαλοψυχία, Ανθρωπιά και Ανιδιοτέλεια. 

Ας μάθουμε επιτέλους να οικοδομούμε μαζί, με ενότητα και ομοψυχία, το παρόν και το μέλλον μας. Μόνο με ενότητα στόχων και σκοπών, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.