Success story: Άθως Μάτσας

{loadposition ba_textlink}

Μια παράδοξη επιτυχία καταγράφει ο πολυτάλαντος νομικός, με σπουδές στην βιοηθική και ψυχολογία και την διοίκηση μονάδων υγείας, Άθως Μάτσας, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια διευθύνει το Μέλαθρον Ευγηρίας Λευκωσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, «παιδί» του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στην περιοχή Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία.

«Σκοπός είναι η ανακαίνιση και συγχρονισμός του ιδρύματος για παροχή ποιοτικής φροντίδας σε άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα που χρειάζονται φροντίδα, ψυχολογική στήριξη και αγάπη», μας δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα μας.

«Κύριο μέλημα ο σεβασμός της ελευθερίας, της προσωπικότητας των γερόντων σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας ατμόσφαιρας αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής», πρόσθεσε.

Ο Άθως αποκαλύπτει ότι η επιλογή του να διευθύνει το Μέλαθρον παρά να εξασκήσει την νομική ήταν επειδή «ήταν θέση προσφοράς για τον συνάνθρωπο».

«Στην δουλειά μου δεν βάζω χρονοδιαγράμματα ούτε ωράρια, είναι εργασία που αγαπώ και με ευχαριστεί και έχω αφιερωθεί ολοκληρωτικά, ψυχή τε και σώματι», τόνισε.

Τα χρήματα και ο εμπλουτισμός δεν είναι το παν στην ζωή για τον Άθω εφόσον έχει βαθιά πίστη στον Θεό και πιστεύει ότι στην ζωή «ότι κάνεις βρίσκεις».

Το Μέλαθρον παρέχει φροντίδα σε συνολικά 30 άτομα και κτίστηκε το 1960 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ΙΙΙ μαζί με τον Αναστάσιο Λεβέντη και άλλων δωρητών.

«Εγώ παρέλαβα το Μέλαθρο σε άθλια κατάσταση, που εξυπακούει κατάρρευση, και μετά που είδε ένα δημοσίευμα του 1962, μερίμνησα να βρω τους δωρητές ώστε να απευθύνω σε αυτούς το αίτημα για ανακαίνιση του ήδη απαρχαιωμένου και πεπαλαιωμένου κτηρίου».

Σήμερα το Μέλαθρο λειτουργεί μετά από πολλές δυσκολίες, μέσα από πολλές αντιξοότητες και οικονομικές δυσχέρειες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με την βοήθεια και την συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

«Ο Μακαριότατος ήταν πάντα παρά τω πλευρώ μου, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στο έργο το οποίο ανέλαβα, συμμεριζόμενος ταυτόχρονα την ευθύνη της εκκλησίας της Κύπρου απέναντι στο Μέλαθρον, το οποίο ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τόσα όνειρα κατάφερε να θεμελιώσει», τόνισε ο Άθως.

Σύμφωνα με τον Άθω, η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στο Μέλαθρο ήταν και είναι, μεταξύ των άλλων, και οικονομική αφού τυχόν οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται με εισφορές της Αρχιεπισκοπής.

«Θερμές ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω και να αποδώσω προς το Ίδρυμα Αναστάσιου Λεβέντη, στην κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου, στο κ. Μπακιρτζή, Διευθυντή του Ιδρύματος Λεβέντη, οι οποίοι συμμερίστηκαν το όραμα μου και ανέλαβαν την ανακαίνιση της πτέρυγας που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αναστάσιου Λεβέντη», κατέληξε ο Άθως.

«Με το Μέλαθρον μου δόθηκε η ευκαιρία  να νοιώσω πλήρης», μας είπε ο χαμηλών τόνων Άθως, ο οποίος είναι καθαυτών ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας του έργου αυτού που προσφέρει στον συνάνθρωπο. Ο Άθως ήταν η κινητήρια δύναμη η οποία ξύπνησε τους μηχανισμούς ώστε να ενδιαφερθούν για το ιστορικό τούτο ίδρυμα το οποίο για πολλές δεκαετίες ήταν παραμελημένο και ξεχασμένο.

«Βοήθεια μας είναι η Υπεραγία Θεοτόκος την οποία καθημερινώς τιμούμε και χαιρετίζουμε», ανέφερε ο Άθως.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!