Ανοίγεται μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για ενίσχυση της βιομηχανίας επενδ. ταμείων

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος έχει ενώπιον της ένα παράθυρο ευκαιρίας να μπει στην αγορά επενδυτικών ταμείων αναδυόμενων προορισμών, όπως η Ινδία, η Ρωσία και η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, η Ανατολική Ευρώπη, η Αφρική, το Ιράν και η Νότια Ασία, δήλωσε ο Τόμας Κίνγκστον της Cyprus Capital Partners.

Μιλώντας στο συνέδριο επενδυτικών ταμείων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Κίνγκστον είπε ότι η Κύπρος ως νέα δικαιοδοσία επενδυτικών ταμείων μειονεκτεί σε σύγκριση με ανταγωνιστικές και καθιερωμένα κέντρα επενδυτικών ταμείων, όπως η Ιρλανδία, τα Τσάνελ Άιλαντς και το Λουξεμβούργο, που επωφελήθηκαν από την ανάπτυξη της βιομηχανίας εδώ και δεκαετίες.

Λέγοντας πως ο τομέας αυτός είναι συνδεδεμένος με τη γεωγραφία, ο κ. Κίνγκστον είπε πως το Χονγκ Κονγκ συνδέεται με την Ασία, τα νησιά Καϊμάν και τα BVI (Βρετανικές Παρθένες Νήσοι) για τους Αμερικανούς επενδυτές, η Ιρλανδία και τα Τσάνελ Άιλαντς για το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο για την ΕΕ.

Ο κ. Κίνγκστον διερωτήθηκε πώς η Κύπρος θα επιτύχει μερίδιο αγοράς σε αυτό το πολύ καλά καθορισμένο σκηνικό, για να προσθέσει πως «πρέπει να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο και ίσως (να προσφέρουμε) μια νέα αναδυόμενη δικαιοδοσία επενδυτικών ταμείων».

Όπως είπε, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για προσέλκυση των διαχειριστών ταμείων από τις σχετικά νέες και αυξανόμενα εύπορες περιοχές, περιλαμβανομένων της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Χωρών, την Αφρική, την Ινδία και τη Νότια Ασία.

«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την κυπριακή βιομηχανία επενδυτικών ταμείων. Η Κύπρος διαθέτει εδραιωμένους δεσμούς με τις περισσότερες απ` αυτές τις αναδυόμενες αγορές. Και σίγουρα είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ινδία ενισχύει την παρουσία της στη διεθνή αγορά τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τους επενδυτές», είπε, επισημαίνοντας ότι η μεσαία τάξη της χώρας είναι ίση με τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κίνγκστον, η Ρωσία και η CIS συνεχίζουν παρά την πολιτική αντιπαράθεση να συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

«Το δυνητικό επενδυτικό κεφάλαιο και το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε άλλες, λιγότερο παραδοσιακές αγορές όπως η νοτιοανατολική Ασία και η Κίνα, και επιπλέον οι προοπτικές που παρουσιάζονται από το Ιράν προσφέρουν στην κυπριακή βιομηχανία επενδυτικών ταμείων ένα ξεκάθαρο παράθυρο ευκαιρίας», είπε.

Τόνισε καταλήγοντας πως «η ανάπτυξη επαγγελματιών διαχειριστών ταμείων στην Κύπρο, με επαφές σε αυτές τις νέες επενδυτικές αγορές θα μπορούν να ενισχύσουν πολύ την ανάπτυξη της κυπριακής βιομηχανίας επενδυτικών ταμείων και θα προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον».

Πηγή:ΚΥΠΕ