Οι Κύπριοι έχουν φτωχύνει

{loadposition ba_textlink}

Tο κερασάκι στην τούρτα των χιλιάδων ανέργων στο νησί μας, είναι η συνεχιζόμενη μείωση μισθών αυτών που εργάζονται και σε πολλές περιπτώσεις στηρίζουν άνεργα μέλη της οικογένειας τους είτε αυτοί είναι παιδιά, εγγόνια, σύζυγοι ή αδέλφια.

Άρα στην Κύπρο που εξέρχεται του μνημονίου, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει φτωχύνει, αντί το βιοτικό επίπεδο των κυπρίων πολίτων να ανεβαίνει.

Μάλιστα, νέα μείωση κατέγραψαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 οι μισθοί όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 εκτιμούνται στα €1.796 (άνδρες €1.946 και γυναίκες €1.627).

Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, οι μέσες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων ανήλθαν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στα €1.885.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημείωσαν μείωση της τάξης του 0,3% (άνδρες -0,9% και γυναίκες 0,3%). Το πρώτο τρίμηνο η μείωση ανήλθε στο 0,8%.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 (εποχικά διορθωμένα στοιχεία), οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων σημείωσαν μείωση της τάξης του 0,2% (άνδρες -0,4% και γυναίκες 0,1%). Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση 0,1%.

Δημόσιος τομέας

Η Στατιστική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι έκτακτες εισφορές των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα και των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι μειώσεις των απολαβών των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν επηρεάζουν τον ακαθάριστο μισθό, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα των υπαλλήλων. Επομένως, δεν αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, το ζητούμενο δεν είναι το γιατί να φτωχύνει ο πληθυσμός της Κύπρου, αλλά το πώς να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο με μεγαλύτερα εισοδήματα ανά νοικοκυριό.

Αυτό θα πει ότι ο κόσμος χρειάζεται εργασία για να δουλεύει και να έχει εισόδημα με επαρκή αγοραστική δύναμη και όχι εξαγγελίες για έξοδο από το μνημόνιο.

Πώς όμως θα ανοιχτούν δουλειές, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια για ανάπτυξη των επιχειρήσεων για να εργοδοτήσουν κόσμο;

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!