Success Story: Γιώργος Γεωργίου

{loadposition ba_textlink}

Για τον πασίγνωστο και διεθνώς αναγνωρισμένο κύπριο ζωγράφο Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει έκπληξη στην Βασίλισσα Ελισάβετ με το πορτραίτο της να συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση του στο Λονδίνο το 2016, η τέχνη και η ζωγραφική είναι «η ιδία η ζωή».

Ο Γιώργος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική από κύπριους πρόσφυγες γονείς, μας απεκάλυψε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «24» και στην ιστοσελίδα «24h», ότι γνώριζε από την ηλικία των πέντε ετών ότι η σταδιοδρομία του και η ζωή του θα ήταν άμεσα αλληλένδετες με την ζωγραφική.

«Όταν κάποτε μια οικογενειακή φίλη, η οποία είχε γνώσεις ζωγραφικής, μου έδωσε χαρτιά και μολύβια να σχεδιάσω κάτι, αμέσως, με μεγάλη έκπληξη αναγνώρισε το ταλέντο μου”.

«Θυμάμαι τότε φώναξε την μάνα μου και τις είπε ότι ο γιος της έχει αυτό το ταλέντο και αυτή απογοητεύτηκε, και δεν το πήρε σοβαρά».

«Αργότερα με τις επιτυχίες και διακρίσεις που είχα πείστηκε τελικά η κυρία Ελένη, η μάνα μου δηλαδή, ότι αυτή η οικογενειακή φίλη τελικά είχε δίκαιο», μας ανέφερε ο Γιώργος.

Από το στούντιο του στον Άγιο Δoμέτιο της Λευκωσίας ο Γιώργος έχει κάνει την Κύπρο περήφανη με τις δημιουργίες του, αφού σήμερα οργανώνει εκθέσεις ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένων και ευρωπαϊκών πόλεων όπως Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και Μόσχα.

Αν και η αξία των πινάκων του είναι πραγματικά ανεκτίμητη ο Γιώργος, γνωστός για την απλότητα τους πωλεί από 150 ευρώ μέχρι 40,000-50,000 τον ένα.

«Οι πίνακες μου απεικονίζουν κυρίως τοπία και προσωπογραφίες από την Κύπρο και όχι μόνο, ενώ δίνω κυρίως έμφαση στον ρεαλισμό και στο χρώμα και θα έλεγα ότι δεν είναι μοντέρνοι», μας εξήγησε.

Αν και ο ίδιος δεν το λέει ποτέ, είναι ξεκάθαρο ότι ο Γιώργος ειδικεύτηκε στην προσωπογραφία και η δουλειά του είναι η κάθε λεπτομέρεια.

«Πιστεύω ότι η ζωγραφική είναι πρωτίστως κάτι το έμφυτο και μετά υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να μάθεις και αυτό είναι που λέω και στους μαθητές μου στο εργαστήρι τέχνης που διατηρώ», μας είπε.

Ο Γιώργος σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ιταλία.

«Υποτίθεται ότι για κάποιον που έχει την ζωγραφική σαν έμφυτο ταλέντο είναι εύκολο να προχωρήσει και να ανελιχτεί εφόσον ασχοληθεί σοβαρά με το αντικείμενο και αφοσιωθεί εξολοκλήρου σε αυτό», λέει ο Γιώργος.

Για πολλούς που τον γνωρίζουν είναι πρέσβης της μικρής Κύπρου στο εξωτερικό με την τέχνη του. Ο πίνακας του, αξίας 50,000 ευρώ, που απεικονίζει μια κυπριοπούλα με το αγρινό, θα στολίζει σύντομα το ξενοδοχείο Hiltonστην Λευκωσία.

«Υμνώ και τιμώ το γυναικείο φίλο και το λατρεύω, έτσι το αποθανατίζω στα έργα μου σε όλες του τις μορφές, είτε αυτή είναι παραδοσιακή, είτε σε γυμνό».

«Ετοιμάζω στην γκαλερί OPUS 39 στην Λευκωσία στις 2 Νοεμβρίου έκθεση ζωγραφικής με θέμα την κυπριακή παράδοση. Σε αυτήν την έκθεση υμνώ την κύπρια μάνα, την κύπρια εργαζόμενη, δηλαδή την παραδοσιακή κύπρια γυναίκα», αποκαλύπτει ο Γιώργος.

Στα 46 χρόνια ο καλλιτέχνης νοιώθει ότι έχει «πάρα πολλά» να κάνει και «μου φαίνεται ότι μπροστά σε αυτά που έχω κάνει ούτε το ένα τρίτο δεν έχω καλύψει».

«Έχω μια φοβία με τον χρόνο διότι περνά τόσο γρήγορα από δίπλα μας που δεν μας ερωτάει αν αργήσαμε και προσπαθώ να προλάβω όσο μπορώ περισσότερα», λέει με απόλυτη πειστικότητα.

«Όταν ζωγραφίζω προσπαθώ να ταξιδεύω με το μυαλό μου σε μέρη που δεν έχω επισκεφτεί ποτέ και με αυτόν τον τρόπο με πλημυρίζουν έντονα συναισθήματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα για μένα, με κύριο στόχο να επιτυγχάνω έτσι την ολοκλήρωση ενός πίνακα».

«Εμπνέομαι από παντού. Από μια κουβέντα, από μια κίνηση κάποιου, από ένα πρόσωπο, από μια απλή συνάντηση μέσα από μια απλή παρέα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδία την ζωή. Αυτό αυτόματα είναι ένα κίνητρο για μια έμπνευση».

«Τα ταξίδια, εντός ή εκτός Κύπρου, είναι επίσης για μένα η κύρια πηγή έμπνευσης».

Το αγαπημένο χρώμα του Γιώργου είναι το βαθύ cobaltμπλε.

«Αυτό το χρώμα μου θυμίζει ηρεμία, με γαληνεύει και είναι το χρώμα της Μεσογείου και του ουρανού το σούρουπο τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο μας».

Ο Γιώργος, ζωγραφίζει 24 ώρες το 24ώρο, αλλά δεν μετανιώνει που χάνει άλλα πράγματα από την ζωή γιατί η ζωγραφική γι’ αυτόν είναι η ίδια η ζωή.

«Η ζωή είναι χρώμα και επιλέγει ο καθένας από εμάς το χρώμα που του ταιριάζει. Οι άνθρωποι που επιλέγουν το κόκκινο χρώμα είναι συνήθως άνθρωποι που θέλουν να αυτοπροβάλλονται και είναι εκρηκτικοί άνθρωποι, αυτοί και ζουν έντονα την κάθε τους στιγμή».

«Όπως την ζωγραφική, η ζωή είναι μια περιπέτεια της ύλης (μάζα από πινελιές ) που τοποθετούνται από μόνες τους σε ένα σημείο και δημιουργούν μια ιστορία, μια εικόνα, ένα συναίσθημα», κατέληξε ο Γιώργος.

«Για να φτάσεις στην κορυφή ως ζωγράφος χρειάζεται οπωσδήποτε σκληρή δουλειά και εγώ αυτό επιδιώκω να κάνω στην πορεία μου και ελπίζω να τα καταφέρω», ανέφερε.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!