10,5% αύξηση τον Αύγουστο: Οι επιδόσεις του τουρισμού δίνουν απαντήσεις

{loadposition ba_textlink}

Με την ευκαιρία αυτή, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θέλει να καλέσει τους διάφορους επικριτές και όσους είχαν σπεύσει να εξάγουν πρόωρα αρνητικά και απαισιόδοξα συμπεράσματα ως προς την πορεία των τουριστικών επιδόσεων της χρονιάς και ιδιαίτερα των εσόδων, να είναι πιο προσεκτικοί και υπομονετικοί, αποφεύγοντας ‘πορίσματα’ κατά το δοκούν, αφού η εσκεμμένη κινδυνολογία και αρνητικότητα προκαλούν μόνο ζημιά στον τομέα.

Όσον αφορά στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, η πολύ ικανοποιητική αύξηση των εσόδων για τον Αύγουστο 2015 οφείλεται στην αύξηση της δαπάνης ανά περιηγητή κατά 5,2% (από €869 τον Αύγουστο 2014 σε €914 τον Αύγουστο 2015) και στην αύξηση στις αφίξεις των περιηγητών κατά 5,1% (από 373.086 σε 392.272). Περαιτέρω ανάλυση της δαπάνης ανά περιηγητή δεικνύει ότι η αύξηση οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στην αυξημένη κατά 10,2% ημερήσια δαπάνη (από €79,3 ανά ημέρα τον Αύγουστο 2014 σε €87,5 τον Αύγουστο 2015) εφόσον η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 4,6% (από 11,0 ημέρες σε 10,5 ημέρες) για τον μήνα αυτό.

Στα έσοδα για την οκταμηνία Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, σημειώνεται θετική ανατροπή αφού αυτά σημείωσαν αύξηση 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος της περιόδου (αύξηση 6,2% στις αφίξεις περιηγητών).

Λαμβάνοντας υπόψη και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα τον Σεπτέμβρη καθώς και τις εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς, αναμένεται ότι τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό για το 2015 θα κλείσουν αισίως με θετικό πρόσημο.

Ο ΚΟΤ, παρά τα πολύ ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα δεν εφησυχάζει και θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και τη μεγάλη προσπάθεια με τον ίδιο ενθουσιασμό και αφοσίωση στο καθήκον σε στενή συνεργασία και συντονισμό με όλους τους τουριστικούς εταίρους.

Ο Οργανισμός τονίζει για μια ακόμα φόρα τη σημαντικότητα των τουριστικών εσόδων στη μεγάλη και κοινή προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιφέρει ο τουρισμός και την επίδραση του σε άλλους κλάδους της κυπριακής οικονομίας.