Στο 23% η ανακύκλωση σκουπιδιών στα αεροδρόμια

{loadposition ba_textlink}

Το ποσοστό των σκουπιδιών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου που οδηγείται σε ανακύκλωση έχει φθάσει το 23% με σταθερά αυξητική τάση. Μέχρι τώρα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.968 τόνοι σκουπιδιών διαφόρων υλικών, έχουν συλλεγεί και στα δύο αεροδρόμια της χώρας και έχουν σταλεί προς ανακύκλωση.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Επικοινωνίας των Αεροδρομίων Αδάμος Ασπρής εξήγησε ότι η Hermes, ως διαχειρίστρια εταιρεία των δυο αερολιμένων είναι συμβεβλημένη με την εταιρεία Hellenic Tzilalis, η οποία έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνεργασία και άλλων φορέων, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό και συλλογικό σχέδιο ανακύκλωσης διαφόρων απορριμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει βασικά υλικά καθημερινής χρήσης, όπως είναι το χαρτί, τα πλαστικά αντικείμενα, τα μεταλλικά δοχεία, το γυαλί, το νερό, οι μπαταρίες, τα μελάνια εκτύπωσης, ελαστικά οχημάτων, ακόμη και το χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρέματος στις κουζίνες των αεροδρομίων.

“Συνολικά και στα δύο αεροδρόμια της χώρας βρίσκονται τοποθετημένοι περίπου 160 κάδοι μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ανακύκλωση διαφόρων υλικών που συλλέγονται είτε από τα σκουπίδια που αφήνει πίσω του το κοινό, είτε από τα σκουπίδια που παράγει το προσωπικό στη διάρκεια της εργασίας του”, ανέφερε ο κ. Ασπρής.

Η ανταπόκριση που υπάρχει, τόσο από μέρους του κοινού όσο και από μέρους του προσωπικού των αεροδρομίων, είναι αρκετά ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Ασπρή, ωστόσο θεωρεί ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. “Άλλωστε, ο απώτερος στόχος όλων μας, πρέπει να είναι η μηδενική παραγωγή σκουπιδιών, όσο κι αν αυτό, για την ώρα φαντάζει να είναι ένας μακρινός στόχος τόσο για την Κύπρο, όσο και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα”, δηλώνει στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή στα αεροδρόμια έχουν αναληφθεί διάφορες δράσεις με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στα προγράμματα ανακύκλωσης.