26 μετανάστες διασώθηκαν έξω από το Κάβο Γκρέκο

{loadposition ba_textlink}

Συνολικά 26 ναυαγοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, από το Λίβανο διασώθηκαν από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, από πλωτά και πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου γύρω στις οκτώ χθες το βράδυ, ενώ βρισκόταν έξι ναυτικά μίλια ανατολικά του Πρωταρά, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο.

Επί τόπου έσπευσαν πλωτά και πτητικά μέσα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, τα οποία έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τα κύματα και τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στη περιοχή, για να σώσουν τους ναυαγούς οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα αφού το πλοιάριο τους άρχισε να βυθίζεται.

Από τη πρώτη στιγμή ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης μετέβη από τη Λευκωσία στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και παρακολουθούσε από κοντά όλες τις ενέργειες που γίνονταν για την επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ο κ. Φωκαϊδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι «έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγο μια εξαιρετικά δύσκολή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Εχουν περισυλλεγεί 26 συνολικά ναυαγοί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά ενώ ένα παιδάκι που η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή, μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Οι υπόλοιποι τυγχάνουν ιατρικής φροντίδας στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «έχουν κινητοποιηθεί όλες οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, εκτέλεσαν μια πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εχει κληθεί τορπιλάκατος της ναυτικής δύναμης της UNIFIL, η οποία περιπολεί στη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιοσδήποτε ναυαγός στη θάλασσα».

Φαίνεται όμως, συνέχισε «από τις πληροφορίες που έχει η Αστυνομία ότι ο αριθμός των επιβαινόντων πάνω στο πλοιάριο ήταν 26. Σε κάθε περίπτωση όμως γίνεται αυτή τη στιγμή ένας τελευταίος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος ναυαγός».

Σε άλλη ερώτηση ο ΥΠΑΜ απάντησε πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται ότι το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου».

Γύρω στις 00 30 σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε με ασθενοφόρα η μεταφορά των ναυαγών από το Παραλίμνι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Συνολικά έφτασαν 16 άτομα τα οποία έτυχαν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας αφού όλοι τους ταλαιπωρημένοι και καταπονημένοι. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι νοσηλεύονται συνολικά δέκα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μικρότερο σε ηλικία παιδί είναι πέντε μηνών. Οι ναυαγοί ξεκίνησαν από το Λίβανο με προορισμό την Ελλάδα ωστόσο στα μέσα της διαδρομής ο διακινητής τους επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος και έφυγε αφήνοντας τα 26 άτομα στο πλοιάριο να μάχονται με τα μανιασμένα κύματα.

Όπως ανέφεραν στην Αστυνομία οι ναυαγοί οι ενήλικες πλήρωσαν στον διακινητή 2 χιλιάδες δολάρια έκαστος για να τους μεταφέρει από το Λίβανο στην Ελλάδα ενώ τα παιδιά πλήρωσαν από χίλια δολάρια. Οι πλείστοι από τους ναυαγούς κατάγονται από την πόλη Ταρτούς του Λιβάνου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο και έφυγαν από τη πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Σημειώνεται ότι στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι μετέβη αρκετός κόσμος ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τον εντοπισμό των ναυαγών, έσπευσε για να προσφέρει ρουχισμό ειδικά για τα μικρά παιδιά.

Πηγή: KYΠΕ