Α. Κυπριανού: “Καταργεί το πολεοδομικό σύστημα της χώρας η Κυβέρνηση”

{loadposition ba_textlink}

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη καταργεί το πολεοδομικό σύστημα της χώρας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, κάνοντας λόγο για “εκλεκτούς” που πλουτίζουν από τη μέρα μέρα από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην παρουσία εκπροσώπου του ΕΛΑΜ σε τηλεοπτική εκπομπή, κακίζοντας τη στάση του δημοσιογράφου και δηλώνοντας πως φασιστικά φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά.

Σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα των πολεοδομικών ζωνών, και τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για δήθεν, όπως τα αποκάλεσε, σκάνδαλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως απαίτηση του ΑΚΕΛ είναι όλα αυτά να διερευνηθούν πλήρως και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν όποιες ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει. Επίσης, έκανε λόγο για υποκρισία και στρουθοκαμηλισμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, το Υπουργικό παραχώρησε πρόσφατα στη μαρίνα Λεμεσού αύξηση του δομήσιμου εμβαδού της κατά 8.000 τμ Και πριν λίγο καιρό παραχώρησε άλλα 4.000 τμ. στο Mall Λευκωσίας και επιπρόσθετα 4.000 τ.μ για βοηθητικούς χώρους. Οπως είπε, αυτές οι χιλιάδες επιπρόσθετα τετραγωνικά μέτρα ισοδυναμούν με δεκάδες εκατομμύρια τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο παραχωρεί όπου θέλει με συνοπτικές διαδικασίες και παρά την αρνητική γνώμη όλων των ειδικών.

“Ουσιαστικά το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη με τις αποφάσεις του έχει καταργήσει το πολεοδομικό σύστημα του τόπου. Αυθαίρετα και χωρίς κανένα πολεοδομικό και επιστημονικό κριτήριο παραχωρεί σε διάφορους `εκλεκτούς` αυξημένους συντελεστές δόμησης, πλουτίζοντας τους από τη μια στιγμή στην άλλη”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού απαρίθμησε επτά συνέπειες της πολιτικής της Κυβέρνησης. Οπως είπε η Κυβέρνηση ανατρέπει το ίδιο το Πολεοδομικό σύστημα, καταπατά όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες και ευρωπαϊκές οδηγίες, καταργεί όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, όπως διαβουλεύσεις και συμμετοχή των πολιτών, ανατρέπει κάθε έννοια πολεοδομικής ρύθμισης, αυξάνει τη βουλιμία των υποτιθέμενων επενδυτών.

Επίσης, ο διακηρυγμένος στόχος εξεύρεσης ξένων επενδυτών δεν εξυπηρετείται από τις συνεχείς αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς καθώς αυτές δεν ενθαρρύνουν, αλλά αντιθέτως αποθαρρύνουν τους ξένους σοβαρούς επενδυτές, οι οποίοι επιζητούν συνθήκες νομιμότητάς και σταθερότητας για να επενδύσουν.

Επιπλέον, συνέχισε, η αυθαίρετη αύξηση του συντελεστή δόμησης σε επενδύσεις που μένουν στα χαρτιά δημιουργεί πλασματική αύξηση της αξίας της γης και κατ’ επέκταση δημιουργεί νέο `φούσκωμα` στο τομέα των ακινήτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

“Αναμένουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ένα θέμα που θα καθορίσει την ανάπτυξη στον τόπο μας αλλά και το κατά πόσο θα γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί και το περιβάλλον”, είπε.

 

ΕΛΑΜ

Ο κ. Κυπριανού σχολίασε αναφορά του δημοσιογράφου του Mega Παύλου Μυλωνά κατά τη διάρκεια της εκπομπής με φιλοξενούμενο εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ, ότι “είναι αστείο να κάνουμε κάποιους ναζιστές με το ζόρι για να βολεύονται άλλοι”.

“Δεν μπορούμε να σιωπούμε ενώπιον τέτοιων φαινομένων, εκεί και όπου χώρες ολόκληρες ανέχθηκαν τέτοια φαινόμενα ξέρουμε πολύ καλά πού κατέληξαν, θρήνησαν επί των ερειπίων όχι μόνο οι ίδιες αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα”, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να αντιστέκεται σε φασιστικές φωνές, οι οποίες επιχειρούν να προκαλέσουν προβλήματα και να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες τυχοδιωκτικές περιπέτειες.

Υπενθύμισε την καταγγελία που προέβη ο ίδιος στον Γενικό Εισαγγελέα για την στρατιωτική εκπαίδευση των μελών του ΕΛΑΜ, και πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ στενούς δεσμούς με την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. “Οταν πρωτοϋπέβαλε την αίτηση του για εγγραφή ως πολιτικό κόμμα, το όνομα ήταν Χρυσή Αυγή Κύπρου, δεν ήταν ΕΛΑΜ, και όταν δεν έγινε αποδεκτό επανήλθε με το νέο όνομα”, είπε.

Πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ έχει στενούς δεσμούς με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας και εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο των Γερμανών νεοναζί, ενώ φιλοξένησε μέλη τους και στην Κύπρο. Επίσης, συνέχισε, είναι μια οργάνωση που κάθε Ιούλη εκφωνεί διθυράμβους στην ΕΟΚΑ Β` και στον Ντερτιλή.

“Εάν λοιπόν αυτά ο ο κ. Μυλωνάς τα θεωρεί ασήμαντα και θεωρεί ότι διαμορφώνουν ένα δημοκρατικό πολιτικό πρόσωπο για το ΕΛΑΜ, είναι δικαίωμα του. Αλλά, θεωρώ ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις συχνότητες, οι οποίες είναι εθνικός πλούτος, για να προωθεί τέτοια προπαγάνδα”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού διαφώνησε με σχόλιο ότι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα ενδυναμώθηκε γιατί πολεμήθηκε από τα άλλα πολιτικά κόμματα, και πρόσθεσε πως έχει πάρει τη δύναμη της η Χρυσή Αυγή γιατί δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. “Τέτοια φαινόμενα φασιστικά πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά”, είπε.