Άιντε: “Το Κυπριακό δεν είναι ένα δισεπίλυτο πρόβλημα” (vid)

{loadposition ba_textlink}

Την αισιοδοξία του αλλά και τις επιφυλάξεις του διατύπωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο κύριος Άιντε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και στην αλλαγή της προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών. “Αυτή την φορά οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες βασίζουν τη δουλειά που γίνεται στην εμπιστοσύνη και επιδεικνύουν πραγματική ηγεσία. Κοιτάζουν την ευρύτερη εικόνα, σε αντίθεση με το παρελθόν.  Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, αλλά οι συνομιλίες προχωράνε επειδή υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Άιντε είπε ότι “δεν πρόκειται για ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, πρέπει να γίνουν όμως αμοβαίοι συμβιβασμοί”. “Χρειάζεται να γίνει σκληρή δουλειά, ωστόσο ο τρόπος που το προσεγγίζουμε και ο τρόπος με τον οποίο οι ηγέτες το προσεγγίζουν, τηρώντας ειλικρινή στάση και σεβόμενοι την αντίθετη άποψη, δείχνει ότι υπάρχει διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν. Και αυτό με κάνει αισιόδοξο”, συμπλήρωσε.

Τέλος συμπλήρωσε ότι παρατηρεί ενθουσιασμό αλλά και φόβο από τις δύο πλευρές. “Υπάρχει ο φόβος της αλλαγής. Όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η τελική συμφωνία. Υπάρχει όμως και ελπίδα, υπάρχει κόσμος που ενθαρρύνει την προσπάθεια των ηγετών”.

“Μία ενωμένη Κύπρος θα έχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Το κόστος της μη λύσης θα είναι τεράστιο. Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με μία πολιτική λύση θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων”, τόνισε.