Αισιόδοξος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για το Κυπριακό

Μπορούν να μειωθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, εάν το περιουσιακό τύχει χιαστί διαπραγμάτευσης με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και του εδαφικού ζητήματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη συνάντησή τους σημαντική, σημειώνοντας πως είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει για ακόμα φορά τις θέσεις του ΔΗΣΥ για το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι “δεν μπορεί να αποδεκτούμε λύση που θα διατηρεί ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα”.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για μια σωστή διευθέτηση του περιουσιακού, σημειώνοντας πως “επαναλάβαμε την πάγια θέση μας πως αυτό μπορεί να μειώσει τα οποιαδήποτε προβλήματα εάν το θέμα του περιουσιακού τύχει μιας χιαστί διαπραγμάτευσης με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και του εδαφικού ζητήματος”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε εξάλλου πως είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον κ. `Ειντε τις θέσεις του ΔΗΣΥ για αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή μας καθώς και την ανησυχία του.

Χαρακτήρισε τις καταστάσεις στην περιοχή ως δραματικές και ευχήθηκε η διεθνής κοινότητα, με σωφροσύνη και σύνεση να διαχειριστεί το σημερινό συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου. “Ευχόμαστε να βρουν τρόπο να μειώσουν τα προβλήματα και όχι να τα αυξήσουν”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει και η διεθνής κοινότητα πως μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος – πέραν της επίλυσης ενός προβλήματος που είναι άλυτο εδώ και δεκαετίες – στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να έχει ένα πυλώνα πολιτικής σταθερότητας “σε μια περιοχή που είναι ένα ανοικτό ναρκοπέδιο, με τεράστιους κινδύνους να ζήσουμε το 2015 περιόδους χειρότερες και από τις περιόδους του ψυχρού πολέμου”.

Πηγή: KYΠΕ