Ακιντζί: “Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για τις συγκλίσεις”

 

{loadposition ba_textlink}

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα σε συνάντηση που είχε σήμερα με την “συντονιστική επιτροπή συνταξιούχων”, ο τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι εντός 10 ημερών θα έρθουν στην Κύπρο οι Υπουργοί Εξωτερικών τριών σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας που δείχνει την σημασία που δίδουν αυτές οι χώρες. Πρόσθεσε δε ότι αναμένει και την επίσκεψη του Προέδρου του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου μόλις σχηματίσει την νέα κυβέρνηση.

Ο τ/κ ηγέτης επεσήμανε ότι από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η πολιτική ισότητα, η διζωνικότητα και τα θέματα ασφαλείας, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία, η τ/κ πλευρά είχε στερηθεί από παλιά την πολιτική ισότητα και το ότι δεν μπορούσε να ειδοθεί ως κοινότητα ισότιμη δημιούργησε την ουσία του προβλήματος. “Ήρθε πλέον η ώρα να αντικρίσουμε τις πραγματικότητες. Το στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι δικαίωμά μας να είμαστε στη διεθνή κοινότητα, να πάρουμε τη θέση μας σε αυτή. Πιστεύω ότι πρέπει να παρουσιάσουμε στους νέους μια νέα δομή”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υπογράμμισε τη σημασία μιας λύσης το συντομότερο χαιρετίζοντας την χθεσινή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιλώντας για επιθέσεις εναντίον του στον Ε/κ Τύπο και ανέφερε επίσης ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν μπήκε στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. “Ό,τι θέλουμε για εμάς το θέλουμε και γι αυτούς”. Πρόσθεσε ότι επιδιώκει δύο δημοψηφίσματα που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Εργάζονται, συνέχισε, ώστε ακόμη και αν δεν είναι ολόκληρη η συμφωνία, κάποια στοιχεία της να μπορούν να γίνουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ. “Στόχος είναι προσβάλλοντας την συμφωνία στο δικαστήριο να εμποδιστεί η παραβίαση ή η αλλοίωσή της”.