Ακιντζί: “Τα εμπάργκο θα αρθούν με τη λύση του Κυπριακού”

{loadposition ba_textlink}

Είναι δύσκολο να αρθούν τα λεγόμενα εμπάργκο στον αθλητισμό πριν να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι ως έχει η κατάσταση δεν είναι δυνατό να διεξάγονται φιλικά παιγνίδια μεταξύ τουρκοκυπριακών και τουρκικών ομάδων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με την εξεύρεση λύσης ή με την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο ρεαλιστικός τρόπος λύσης του προβλήματος είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η στάση της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά το εμπάργκο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλους τομείς είναι ο φόβος για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι το αθλητικό εμπάργκο δεν συζητήθηκε στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν τάσσεται εναντίον της διοργάνωσης αθλητικών συναντήσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων αλλά επιθυμεί να είναι προσεκτικός γιατί υπάρχει ανταγωνισμός στον αθλητισμό και μπορεί να υπάρχει και φανατισμός.

Πρόσθεσε ότι επιθυμεί να δει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Υπενθύμισε ότι οι ομοσπονδίες καλαθοσφαίρισης των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τέτοιες συναντήσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να αποδεχτεί ότι στο μέλλον, σε μια πιθανή ομοσπονδία, θα υπάρχουν δύο συνιστώντες πολιτείες και ο αθλητισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός θα υπάγονται στις αρχές των συνιστώντων πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα εμπάργκο στον αθλητισμό μπορούν να συζητηθούν ως μέρος ενός πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή ως μέτρο καλής διάθεσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν θέλει να σκορπά ελπίδα για κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή “η στάση της ε/κ πλευράς στα εμπάργκο στον αθλητισμό και αλλού είναι ξεκάθαρη” και ο λόγος είναι ο φόβος της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Πηγή: KYΠΕ