Ακιντζί: Στόχος η λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μέσα σε έξι μήνες θα καταλήξουν σε λύση του Κυπριακού. “Αυτή η ειρήνη θα ανοίξει την πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις πριν από τις εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι διένυσαν μεγάλη απόσταση. “Θα ανοίξει μια πόρτα νέου διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Και αυτό επίσης θα ανοίξει το δρόμο για πιο γρήγορη πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας”, συμπλήρωσε.

“Σε αυτή τη διαδικασία έχουμε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Συνεχώς διαβουλευόμαστε. Έγιναν σημαντικοί συμβιβασμοί”, είπε. Υπενθύμισε ότι σε έξι μήνες θα υπάρξουν εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι στα οδοφράγματα δεν απαιτούνται έγγραφα, οι συχνότητες των ραδιοφώνων δεν μπερδεύονται και ότι συμφώνησαν το άνοιγμα δύο νέων οδοφραγμάτων ανατολικά και δυτικά. “Ιδρύσαμε δύο επιτροπές, μία για φυλετική ισότητα και μία για πολιτιστικά. Για τους αγνουομένους υπάρχουν εργασίες εκταφής σε 30 σημεία”, ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η οριστική λύση του προβλήματος θα γίνει με αμοιβαία κατανόηση και διαπραγματεύσεις χωρίς όρους. “Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επιτευχθεί `μια λύση η οποία να είναι κατάλληλη`. Η λύση είναι μια διζωνική, δικοινοντική ομοσπονδία. Εάν οι Ε/Κ θέλουν ένα κράτος στο οποίο εκείνοι να είναι η πλειοψηφία και εμείς η μειοψηφία, εμείς δεν αποδεχόμαστε. Εάν εμείς πούμε ότι θέλουμε δύο ανεξάρτητα κράτη και ίδρυση συνομοσπονδίας, αυτή τη φορά δεν θα δεχτούν εκείνοι. Το μόνο σενάριο το οποίο είναι αποδεκτό είναι μια δικοινονική, διζωνική ομοσπονδία την οποία να στηρίζουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα. Αυτό που είναι πραγματοποιήσιμο είναι και το δυνατόν. Διαφορετικά μόνο θα ονειρευόμαστε”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως είπε, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν έξι φορές το Νοέμβριο. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι σαν δύο φίλοι και θα λύσουν το πρόβλημα.