Ανεβάζει “στροφές” η Κύπρος ενόψει Eurogroup

{loadposition ba_textlink}

Στροφές καλείται να ανεβάσει η Κύπρος για να εκπληρώσει πριν από το επόμενο Eurogroup τα τέσσερα προαπαιτούμενα που έθεσαν οι διεθνείς δανειστές για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, πριν εξέλθει του μνημονίου τον Μάρτιο.

Η επικαιροποίηση του μνημονίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της όγδοης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, η οποία ενδέχεται να είναι η τελευταία, κατά τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους €350 εκ. που θα σημάνει και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016 θα γίνει μόνο αν εκπληρωθούν τέσσερα προαπαιτούμενα, πριν από το Eurogroup στις 2 Ιανουαρίου του 2016 που είναι:

– H ψήφιση από τη βουλή του νομοσχέδιου που εκκρεμεί στο κοινοβούλιο το οποίο διέπει την ίδρυση κρατικής εταιρείας Cyta.

– Η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του νομοσχέδιου που θα διέπει τα εργασιακά των εργαζομένων στη Cyta.

– Η λήψη απόφασης επί της αρχής από το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τον τρόπο και τη μορφή διαχωρισμού της ΑΗΚ, με βάση τις αρχές του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

– Οριστική επιβεβαίωση από την τρόικα του περιεχόμενου της νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη βουλή στις 12/11/2015 σχετικά με το εποπτικό πλαίσιο για την πώληση των δανείων.

Ένα καθοριστικό βήμα προς την εκπλήρωση των δύο εκ των τεσσάρων προαπαιτούμενων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα καθώς, θα συνέλθει η συμβουλευτική επιτροπή υπό τον υπουργό οικονομικών κατά την οποία θα επιδοθούν προς τις ηγεσίες των συντεχνιών τα προσχέδια των νομοσχεδίων που αφορούν στην ίδρυση κρατικής εταιρείας Cyta και το νομοσχέδιο που θα διέπει τα εργασιακά.

Επίσης αναμένεται ότι θα δοθεί προς τις ηγεσίες των εργαζομένων και το πλάνο που αφορά στην απόσπαση μέρος του προσωπικού της Cyta στο δημόσιο, το οποίο έχει ετοιμάσει το τμήμα διοίκησης και προσωπικού του υπουργείου οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε στη StockWatch ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στη Cyta, για κατοχύρωση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένου και του συνταξιοδοτικού.

Τόνισε ότι κι αν ακόμη η Κύπρος εξέλθει του μνημονίου, οι διεθνείς πιστωτές θα συνεχίσουν να έχουν στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης τους την πορεία της κυπριακής οικονομίας και θα παρεμβαίνουν με δημόσιες δηλώσεις και εκθέσεις οι οποίες αναπόφευκτα θα επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές όπως και το κόστος δανεισμού της Κύπρου.

Πηγή: stockwatch.com.cy