«Άνοιγμα» Τσίπρα στην αντιπολίτευση για τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα

Εθνικό διάλογο με την αντιπολίτευση για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας «άνοιγμα» και ζητώντας ευρύτερες συναινέσεις σε καυτά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, την Παιδεία αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος και έναν πάγιο εκλογικό νόμο.

Με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύει ο Αντέννα, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως θα είναι κέρδος για όλους αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων, πάμε σε ένα διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμη και με διαφωνίες. Βεβαίως τονίζει πως θα επιδιώξει τον διάλογο αλλά αν δεν ανταποκριθούν τα κόμματα, δεν θα περιμένει, η κυβέρνηση μπορεί και μόνη της να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται.

Όσον αφορά την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σαφής ένδειξη πως το παιχνίδι θα το γυρίσουμε, η οικονομία επιτέλους θα ανακάμψει με στόχο να απελευθερωθούμε από την τρόικα και να κερδίσουμε τη χαμένη οικονομική κυριαρχία μας.

Επόμενος στόχος είναι η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση ώστε να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος τονίζει ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τα σενάρια πτώσης της κυβέρνησης με αφορμή τις κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει μπροστά της οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες απώλειες βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για ευσεβείς πόθους. Εμφανίζεται βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι σταθερή.

«Ας μην κρατάνε την αναπνοή τους μέχρι να πέσει αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν θα αντέξουν τέσσερα χρόνια χωρίς αναπνοή» είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στην παραίτηση του πρώην στενού του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη τόνισε πως σέβεται την απόφαση του αν και δεν την κατανοεί, ωστόσο εξάρει τη στάση του να παραδώσει την έδρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν θυμάται την τελευταία φορά που βουλευτής διαφώνησε με το κόμμα του και παραιτήθηκε.

«Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας ιδίως όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές για τον Στάθη Παναγούλη που δεν παρέδωσε την έδρα.