Ανοικτή γραμμή Κύπρου με ΕΝΙ για ΑΟΖ

{loadposition ba_textlink}

Ανοικτή γραμμή διατηρεί η κυβέρνηση με την ΕΝΙ με την προοπτική για νέες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο μίας λακωνικής δήλωσης, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ.

Η ΕΝΙ είναι η εταιρεία που ανακάλυψε το αιγυπτιακό κοίτασμα «μαμούθ» Ζορ χρησιμοποιώντας ένα νέο γεωλογικό μοντέλο το οποίο ουσιαστικά τρυπά σε αρχέγονους υφάλους. Το αιγυπτιακό κοίτασμα γειτνιάζει με το τεμάχιο 9, όπου η ENI και η KOGAS είχαν πραγματοποιήσει γεώτρηση νωρίτερα το 2015, χωρίς αποτέλεσμα.

Το μοντέλο αυτό προτίθεται να εφαρμόσει η κοινοπραξία και σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ καθώς οι ενδείξεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο ενέργειας από την προκαταρκτική μελέτη των γάλλων συμβούλων της κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου είναι ότι τα δεδομένα του κοιτάσματος Ζορ φαίνεται να εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα κυπριακά τεμάχια με το αιγυπτιακό κοίτασμα.

Ο εκπρόσωπος, που απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, σημείωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Λευκωσίας και της ιταλικής εταιρείας συνεχίζεται κι αν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι η ΕΝΙ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε γεωλογικές έρευνες στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ μη αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να επεκτείνει το ενδιαφέρον της και για το μη γειτνιάζον οικόπεδο 10 το οποίο είχε εγκαταλείψει η γαλλική Τotal.

Ωστόσο, η Total, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός ενέργειας, φαίνεται να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον της για το οικόπεδο 10 και να επανέρχεται με νέες γεωλογικές έρευνες, παρά το γεγονός ότι η πρώτη έρευνα που διενήργησε στο εν λόγω οικόπεδο δεν έδωσε ενθαρρυντικά στοιχεία.

Η ανακάλυψη όμως των τεράστιων αποθεμάτων ΦΑ στο Ζορ δημιούργησε νέα δεδομένα και οι κυπριακές αρχές θεωρούν βέβαιο ότι όχι μόνο η ΕΝΙ αλλά και η Τotal, όπως και άλλες εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ ή έχουν αγοράσει τα γεωλογικά στοιχεία, θα ήθελαν να είναι οι βασικοί δρώντες στο νέο ενεργειακό σκηνικό που δημιουργείται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε προχθές ότι σύντομα αναμένονται νέες συμφωνίες για το φυσικό αέριο και τα γενικότερα θέματα ενέργειας.

Ανέφερε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο πετρελαίου της Αιγύπτου σε ότι αφορά τα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος Ζορ τα οποία, όπως είπε, θα καταδείξουν εάν μέρος του κοιτάσματος εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι θέμα, πρόσθεσε, που το χειρίζονται οι κυπριακές αρχές με τις αντίστοιχες της Αιγύπτου.

Σημείωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα έχει διευθετηθεί τεχνική συνάντηση, όπως τη χαρακτήρισε, στη Λευκωσία με εκπροσώπους του Ισραήλ στην οποία θα εξετάσουν τα γεωλογικά δεδομένα τα οποία έχουν μέχρι σήμερα ανταλλαχθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: stockwatch.com.cy