Αντιπαράθεση και για τα ληγμένα φάρμακα

{loadposition ba_textlink}

Σε τελική ευθεία βρίσκεται η διευθέτηση της διαχείρισης ληγμένων και άχρηστων φαρμακευτικών σκευασμάτων, χωρίς όμως να λείπουν οι εντάσεις που απειλούν με καθυστέρηση στην προώθηση οριστικής λύσης. Το θέμα βρέθηκε το πρωί ενώπιον των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχοντας ήδη σημειώσει πρόοδο, αφού οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ολοκλρώσει την πρώτη φάση διαβούλευσης.

Η πρόταση για ανάληψη του κόστους της διαχείρισης των απορριμάτων από τα 45 κρατικά φαρμακεία, ώστε να καλύπτονται μέσω αυτών και τα 500 ιδιωτικά που λειτουργούν στην Κύπρο, ήταν αυτή που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, τόνισε ότι δε θα πρέπει τα μέλη της επιτροπής να εμπλακούν σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

“Ευχόμαστε το ζήτημα να μην έχει την ίδια διάρκεια με το ΓΕΣΥ” ανέφερε χαρακτηριστικά στο 24h ο κος Αδάμου. “Δε θέλουμε να καταλήξει και αυτό στις ελληνικές καλένδες. Εκτιμώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε πριν το τέλος του χρόνου”, συμπλήρωσε.

Στις 11/11/2015 θα συνεχιστεί η δημόσια διαβούλευσης στο Υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η επιτροπή αναμένει το συντομότερο τους κανονισμούς για να τεθούν σε συζήτηση στη Βουλή. Όπως ανέφερε ο Αδάμος Αδάμου ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, κάθε χώρα εφαρμόζει αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό για την ίδια κι εμείς θα πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σύστημα που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της Κύπρου.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα καθώς δεν αφορά μόνο τα φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπους αλλά και για ζώα”,  σχολίασε τέλος ο κος Αδάμου.