Αποχωρεί από την τουρκική αγορά η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

{loadposition ba_textlink}

Αποχωρεί από την αγορά της Τουρκίας η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη Finansbank.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

Με την πώληση του μεριδίου της στην τουρκική τράπεζα, η Εθνική θα μπορέσει να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι ανάγκες της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1.576 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο στα 4.6 δισ. ευρώ.

H Finansbank είναι η 8η σε μέγεθος τράπεζα της Τουρκίας και η ΕΤΕ κατέχει το 77% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λογιστική της αξία διαμορφώνεται περί τα 3 δισ. ευρώ. Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου της Εθνικής στο εξωτερικό, που έχει ακόμη παρουσία σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία.

Πηγή: KYΠΕ