Αραδίππου: Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης για το εργοστάσιο χρυσού

{loadposition ba_textlink}

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου αποφάσισαν χθες βράδυ όπως αναβάλουν τη λήψη απόφασης για έκδοση οικοδομικής άδειας στην εταιρεία Khrysanera LTD για την ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη ελαφριάς βιομηχανίας Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου / Καλού Χωριού , σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από οικιστική ζώνη.

Ο λόγος της αναβολής ήταν η έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπως μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση μέχρι τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε τέσσερις ώρες και έντονο προβληματισμό όλων των Δημοτικών Συμβούλων, εισακούσαμε εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπως αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη όταν το θέμα θα συζητηθεί στην εν λόγω Επιτροπή».

Πρόσθεσε ότι «αποφασίσαμε ότι την Τετάρτη θα ακούσουμε τα μέλη της Επιτροπής χωρίς να δεσμευόμαστε με οποιαδήποτε απόφαση τους, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενεργεί από μόνο του στις οποιεσδήποτε αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συνεδρίας περίπου 200 άτομα κάτοικοι των περιοχών Αραδίππου, Δρομολαξιάς – Μενεού, περιοχής Κρασά και Λάρνακας συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Αραδίππου κρατώντας πανό και φωνάζοντας στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσουν το αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας ο Γιάννης Φεσάς ανεξάρτητος μελετητής ο οποίος διενήργησε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εταιρεία Khrysanera LTD , ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για τον εξευγενισμό, δηλαδή την απομάκρυνση των ημιπολύτιμων ξένων στοιχείων από το χρυσό, είναι γνωστή εδώ και 100 χρόνια». Πρόσθεσε ότι η χρήση του αερίου χλωρίου είναι μέρος της συγκεκριμένης μεθόδου και θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρή ποσότητα.

Ο κ. Φεσάς χαρακτήρισε «εύλογες» τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ωστόσο όπως είπε «το χλώριο εισάγεται στην Κύπρο με τους τόνους για διάφορες χρήσεις. Δεν βλέπω το λόγο τόσης πολλής ανησυχίας, χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχουν ρίσκα για τα οποία έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας» σημείωσε.

Εκ μέρους των διαμαρτυρομένων πολιτών ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας και σημείωσε ότι «σ’ αυτήν δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η φορά του ανέμου που στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ανατολικά, προς την πλευρά της Δρομολαξιάς».

Πρόσθεσε ότι «διακυβεύεται το δικαίωμα για καλή διαβίωση των πολιτών» και σημείωσε πως «μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου υπάρχουν τέτοια εργοστάσια δίπλα από σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές».

Αφού ανέφερε ότι «το αέριο χλώριο άρχισε να εξαλείφεται από τις αγορές αρκετών ευρωπαϊκών χωρών γιατί θεωρείται πολύ επικίνδυνο» διερωτήθηκε «κατά πόσον οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη έκρηξη».

Απαντώντας ο κ. Φεσάς είπε πως το εργοστάσιο θα είναι κλειστό, δεν θα μπορεί να φεύγει τίποτε από μέσα, θα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έκρηξη και ότι υπάρχει σχέδιο δράσης σε διαδικασία. Ανέφερε ακόμα πως εάν το υλικό περιέχει μόλυβδο, κάδμιο, κυάνιο και υδράργυρο δεν θα μεταφέρεται στην Κύπρο.

Στη συνεδρία ήταν παρόν και ο Πρόεδρος του Κινήματος Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ο οποίος μετέφερε στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αραδίππου, έκκληση του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση αλλά να αναμένουν μέχρις ότου το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.

Παρόντες ήταν και βουλευτές όλων των κομμάτων οι οποίοι συνέστησαν στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην λάβουν απόφαση αλλά να αναμένουν πρώτα τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε ότι «απόψε γράφετε ιστορία και πρέπει να βλέπουμε τις επόμενες γενιές στα μάτια. Το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι κομματικό» είπε και κάλεσε τον Δήμαρχο να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το όλο θέμα.

Εξάλλου σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι τρεις ανεξάρτητες οργανώσεις «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, Αραδίππου Κρασά», «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς – Μενεού» και «Λάρνακα εν Δράσει» αναφέρονται λεπτομερώς και τεκμηριωμένα στην αντίθεση τους στην έκδοση οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού που απαιτεί να χωροθετηθεί εντός της περιοχής ελαφριάς βιομηχανίας Αραδίππου / Καλού Χωριού, σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τη προϋπάρχουσα οικιστική ζώνη.

Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι «ως κάτοικοι της επηρεαζόμενης περιοχής, των οποίων η υγεία και η ασφάλεια τίθενται σε κίνδυνο, οι ανέσεις και η ποιότητα ζωής οδηγούνται σε πλήρη υποβάθμιση, ζητούμε σήμερα και θα συνεχίσουμε να ζητούμε άρνηση χορήγησης οποιασδήποτε άδειας ανέγερση ή λειτουργίας εργοστασίου βαριάς, οχληρής και επικίνδυνης βιομηχανίας στην περιοχή μας και διασφάλιση ότι θα τερματιστεί ρητά και οριστικά οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια εγκατάστασης τέτοιου εργοστασίου και θα μετακινηθούν οι ήδη παράνομα και αυθαίρετα εγκατασταθείσες μονάδες».

Πηγή: ΚΥΠΕ