Αρχίζει το “Pop Up Festival 2015” στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία

{loadposition ba_textlink}

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει το Pop-up Festival 2015 στη Λεωφόρο Μακαρίου, μεταξύ 13 Νοεμβρίου– 24 Δεκεμβρίου 2015, όπου στην πιο κεντρική αρτηρία της πρωτεύουσας, νέοι επιχειρηματίες, δημιουργοί, καλλιτέχνες, τεχνίτες και άλλοι επαγγελματίες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, θα δείξουν τη δουλειά τους και θα έρθουν σε επαφή με το κοινό της Λευκωσίας.

Στόχος του φετινού φεστιβάλ είναι όχι μόνο η τόνωση και η αναζωογόνηση της Λεωφόρου Μακαρίου με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είτε μέσω της εμπορικής δραστηριότητας είτε μέσω της καινοτομίας, αλλά και η ανάδειξη νέων ταλέντων μέσω της δημιουργίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Pop-up Festival 2015 είναι εμπνευσμένο από τα Pop-up shops, τα καταστήματα δηλαδή που «ξεπετάγονται» προσωρινά και για μικρό χρονικό διάστημα σε εμπορικές οδούς, εκθέτουν προϊόντα προς πώληση και παράλληλα φιλοξενούν πολιτιστικά δρώμενα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Η φετινή διοργάνωση ανατέθηκε όπως και πέρυσι στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ιδρυμα Πιερίδη (NiMAC), το οποίο και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, μέσω της οποίας επελέγησαν οι συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 70 προτάσεις από τις οποίες επελέγησαν τελικά οι 40.

Φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου στο City Plaza σε 23 συνολικά καταστήματα στο υπόγειο, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου. Σχεδιαστές από το χώρο της μόδας, της διακόσμησης, του επίπλου, του κοσμήματος και της χειροτεχνίας θα δώσουν και φέτος το παρών τους, όπως και γκαλερί και καταστήματα πώλησης έργων τέχνης.

Στο φετινό φεστιβάλ θα συμμετέχουν επίσης ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Εξάλλου, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας Γιάννης Τουμαζής είπε ότι “η ενεργός και επιτυχημένη εμπλοκή του Κέντρου Τεχνών στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ μας έδωσε τόσο την εμπειρία όσο και το έναυσμα να ασχοληθούμε ενεργά και φέτος”.

Ανέφερε ακόμα ότι στη φετινή ανοικτή πρόσκληση καθορίστηκαν τέσσερις κύριοι άξονες ενδιαφέροντος: α. Η Καινοτομία, δηλαδή προτάσεις που αφορούν καινοτόμες ιδέες από νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) β. Το Εμπόριο, δηλαδή προτάσεις από επαγγελματίες ή νέους επιχειρηματίες και δημιουργούς σε σχέση με το λιανικό εμπόριο γ. Η Τέχνη, δηλαδή προτάσεις που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό (π.χ. εικαστικές εκθέσεις, εγκαταστάσεις, θέατρο, μουσική, performances, χορός) και δ. Η Εκπαίδευση, δηλαδή προτάσεις που θα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα (π.χ. εργαστήρια, μαθήματα, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες).

Μιλώντας στην διάσκεψη Τύπου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι στόχος του φεστιβάλ “ήταν να θέσουμε τις βάσεις για ένα φεστιβάλ που θα αναδείκνυε το τοπικό ταλέντο που πλάθεται και αναπτύσσεται στην πόλη μας, θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση της κεντρικής λεωφόρου και πυρήνα του κέντρου της Λευκωσίας, τη Λεωφόρο Μακαρίου και θα έδινε στο φιλοθεάμον κοινό την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει τη δουλειά και το έργο αφανών δημιουργών”.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, “το οποίο και φέτος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το φεστιβάλ, για τη δουλειά και τον ζήλο που επέδειξαν και βεβαίως για το τελικό αποτέλεσμα, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μοναδικό” ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι χάρη στον ενθουσιασμό και την αγάπη με την οποία η ομάδα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών εργάστηκε πέρσι αλλά και φέτος, το φεστιβάλ έχει ανοίξει τα φτερά του και παρουσιάζεται κάθε χρόνο ακόμη πιο αναβαθμισμένο και μεγάλο.

Η Δάφνη Προδρόμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει και φέτος το παρών της στο φεστιβάλ “στηρίζοντας αυτή τη προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας και του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών. Δίνουμε συνέχεια στο πρόγραμμα στήριξης ενεργειών στον τομέα της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας και βρισκόμαστε σήμερα εδώ με στόχο την ανάδειξη νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Ανθρώπων που μέσω της εμπορικής δραστηριότητας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού στοχεύουν να αναδείξουν το ταλέντο τους”.

“Βρισκόμαστε επίσης εδώ, για να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας στην αναβίωση της Λεωφόρου Μακαρίου, που κάποτε έσφυζε από ζωή, κυρίως κατά τις μέρες των Χριστουγέννων που μας έρχονται” είπε και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι “στόχος όλων μας είναι όπως αυτός ο χώρος «ζωντανέψει» ξανά, έστω και για λίγες εβδομάδες, και γεμίσει με κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που θα έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν τους δημιουργούς και παράλληλα να περάσουν ευχάριστες ώρες με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές, που έχουν ετοιμαστεί”.