Αυτές είναι οι χώρες που ευνοούνται από την ύπαρξη του ΙΚ

{loadposition ba_textlink}

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, διερωτάται ο κ. Roy, αφού υπάρχουν συμφέροντα διαφόρων κρατών στην περιοχή που δεν θα ήθελαν με τίποτα να υπάρξει μια ενδεχόμενη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους.

Με την ύπαρξη του (ΙΚ), έχουν συμφέροντα τα οποία δεν το καθιστούν πρωτεύον αλλά δευτερεύον εχθρό.

Τουρκία

Ο Ερντογάν είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Οι εχθροί της Τουρκίας είναι οι Κούρδοι και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Οι τζιχαντιστές εναντιώνονται στην ενδεχόμενη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους στην Βαγδάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κράτος να πολεμά τους Κούρδους βοηθώντας έμμεσα τον ίδιο τον Ερντογάν.

Γι’ αυτό δεν πρόκειται να συμμετέχει στην διάλυση του ΙΚ, αφού κάτι τέτοιο θα έδινε στο PKKτην ευκαιρία να εδραιωθεί και να ξαναρχίσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί ένα έμμεσο σύμμαχο για τους Ισραηλινούς, αφού οι Άραβες χτυπούν τους Άραβες.

Πιο αναλυτικά…Τους χαροποιεί να βλέπουν την Χεζμπολάχ να μάχεται ενάντια στους Άραβες. Την Συρία να διαλύεται. Το Ιράν να βρίσκεται σε πόλεμο. Και το Παλαιστινιακό ερώτημα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Συρία / Μπασάρ αλ Άσαντ

Με τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους ενάντια στην Δύση, ο Ασάντ κερδίζει συμμάχους στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές πολιτικό σύστημα. Η ύπαρξη και η τρομοκρατία των τζιχαντιστών τον ανεβάζουν και εμμέσως των αθωώνουν στα μάτια των Δυτικών για την πολιτική που ακολούθησε στην Συρία.

Ο Ασάντ θέλει να εξαλείψει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο την δεδομένη στιγμή τον βολεύει η τρομοκρατική δράση τους αφού κερδίζει δημοτικότητα και ευρωπαίους υποστηριχτές.  

 

Ο κ. Roy αναφέρει ότι καμία χώρα, είτε της περιοχής, είτε σε διεθνές επίπεδο, δεν μπορεί από μόνη της να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση μεταξύ τους συνεργασίας.

Μια ενδεχόμενη συνεργασία όλων των κρατών πάλι δεν θα σήμαινε διάλυση του Ισλαμικού Κράτους, παρά μόνο μια μερική αντιμετώπιση. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούσαν να εξαλείψουν την απειλή εντελώς, αλλά μόνο να την περιορίσουν σε συγκεκριμένα εδάφη.