Διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στο Βατικανό

{loadposition ba_textlink}

Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο μέλη της επιτροπής που συνέστησε ο πάπας Φραγκίσκος προκειμένου να μελετήσει μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ισπανός ιερέας Λούσιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, μέλος του Opus Dei και γραμματέας της παρελθούσης Επιτροπής για την οργάνωση των οικονομικών και διοικητικών δομών της Αγίας Έδρας (COSEA) και η Φραντσέσκα Τσαουκί, μέλος της COSEA, συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η ανακοίνωση. Η Τσαουκί αφέθηκε ελεύθερη σήμερα, αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα, ανέφερε το Βατικανό.

Και οι δύο ήταν μέλη μιας επιτροπής την οποία συνέστησε ο Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013 προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της πέρυσι και παρέδωσε την έκθεσή της στον πάπα.

Οι συλλήψεις γίνονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κυκλοφορία δύο βιβλίων από ιταλούς συγγραφείς τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει πως τα δύο βιβλία είναι αποτέλεσμα της «σοβαρής προδοσίας της εμπιστοσύνης που είχε εναποθέσει» ο πάπας στα δύο μέλη της επιτροπής.

Είναι οι πρώτες συλλήψεις αφότου ο Πάολο Γκαμπριέλε, πρώην μπάτλερ του πάπα Βενέδικτου, συνελήφθη για διαρροή εγγράφων το 2012 σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο «Vatileaks». Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος του σκανδάλου.

Ένα από τα δύο βιβλία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη είναι οι «Έμποροι στον Ναό» (Merchants in the Temple) του ιταλού δημοσιογράφου του δικτύου Mediaset Τζανλουίτζι Νούτσι, το βιβλίο του οποίου «Η Αγιότητά του» (His Holliness – 2012) βασίζεται στα έγγραφα που διέρρευσαν και έλαβε από τον Γκαμπριέλε.

Το άλλο βιβλίο, με τίτλο «Πλεονεξία» (Avarice) έχει γραφτεί από τον ιταλό δημοσιογράφο της εφημερίδας L’ Espresso Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

Πηγή: newsbeast.gr