Εξαγορά δανείων από εγγυητές και δανειολήπτες με έκπτωση πριν να πωληθούν σε τρίτους

{loadposition ba_textlink}

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογίες σε σχέση με το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων, δήλωσε Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα συναντηθεί σήμερα με το κλιμάκιο της Τρόικας και θα προσπαθήσει να πείσει για την ορθότητα των θέσεων του.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι τροπολογίες αφορούν την παροχή του δικαιώματος στους δανειολήπτες και στους εγγυητές να εξαγοράζουν τα δάνεια τους με έκπτωση πριν αυτά πωληθούν σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο, ενώ υπάρχει απαγόρευση για πώληση δανείων σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων για λόγους εθνικού συμφέροντος”.

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχει ξεκάθαρη ρήτρα η οποία διευκρινίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση της οποιαδήποτε πώλησης η αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία που θα εφαρμόζεται για την συγκεκριμένη συμφωνία δανείου θα είναι δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων εκτός αν προνοεί κάτι διαφορετικό η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “αυτές οι τροπολογίες θα λειτουργήσουν ως αυστηροί ασπίδας προστασίας για όλους τους δανειολήπτες και εγγυητές και πρόσθεσε ότι με την δική μας πρόταση για πρώτη φορά μετά την επιβολή του μνημονίου θα έχουμε κούρεμα δανείων και θα μειωθεί ο ιδιωτικός δανεισμός και ένας μεγάλος αριθμός δανείων θα καταστούν βιώσιμα”.

“Ελπίζουμε ότι θα πείσουμε και άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το αναγκαίο της υποστήριξης αυτής της πρότασης”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην άρνηση άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων να αποδεχθούν αυτές τις εισηγήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έχουμε ψηφίσει προνοεί την ρητή απαγόρευση της εκποίησης ακίνητης περιουσίας, οικίας, επαγγελματικών υποστατικών αξίας κάτω των 350.000 ευρώ” και πρόσθεσε ότι “αυτή η απαγόρευση υπάρχει και άρα τι εισηγούνται αυτοί που καταψήφισαν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, την εξαίρεση και την προστασία και τώρα θέλουν να καταψηφίσουν και το δικαίωμα του δανειολήπτη να ζητήσει κούρεμα του δανείου του;”.