Πρόταση για εγκαθίδρυση των πολιτικών «δεινόσαυρων»

Συρρίκνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων σε τέσσερα με πέντε κόμματα.

Ήταν στην αρχαία Ελλάδα που γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας.  Στην αρχαία Αθήνα, όπου οι πολίτες μαζεύονταν και αποφάσιζαν από κοινού το μέλλον της Πόλης – κράτους τους.  Μια συλλογική δραστηριότητα όπου όλοι οι πολίτες (με τις εξαιρέσεις που υπήρχαν τότε), είχαν λόγο και δικαίωμα έκφρασης της άποψης τους.  Ο κάθε πολίτης είχε την «δύναμη» να μιλήσει εκείνος για τον εαυτό του.  Αργότερα με την αύξηση του πληθυσμού και την δημιουργία πιο σύνθετων κοινωνικών και πολιτικών δομών, η άμεση δημοκρατία της Αθήνας δεν ήταν πλέον λειτουργική. Έτσι ο σύγχρονος άνθρωπος παρέδωσε την «δύναμη» του, σε αντιπρόσωπους που επέλεξε ο ίδιος.  Κάπως έτσι γεννήθηκε και η σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Η δύναμη του πολίτη όμως δεν χάθηκε.  Απλά αντί να την ασκεί ο ίδιος όρισε κάποιον άλλο να την ασκεί γι’ αυτόν.  Η δύναμη του εξακολουθεί να βρίσκεται στις εκλογές.  Στο δικαίωμα του να ψηφίζει και να ψηφίζεται.  Ένα δικαίωμα που κτίζει κόμματα και καταστρέφει κυβερνήσεις.  Το δικαίωμα της ψήφου είναι ίσως το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολιτικό όπλο του «απλού πολίτη».  Ο «απλός» πολίτης μπορεί να «επιβραβεύσει» αλλά και να «τιμωρήσει» τους πολιτικούς του.  O πολίτης, οτιδήποτε άλλο από απλός είναι.

Η πολυφωνία είναι ένα κύριο συστατικό της δημοκρατίας, όπου ο διάλογος ανθεί και φουντώνει μέσω των συγκρούσεων πολλών απόψεων, για την εξεύρεση της «χρυσής τομής» που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.  Μια πολυφωνία που θέλει εύρος απόψεων για να υπάρξει.  Εύρος που γίνεται προσπάθεια να συρρικνωθεί σε τέσσερα με πέντε «ισχυρά» πολιτικά κόμματα. 

Ο λόγος για την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου και την αύξηση του ποσοστού «εισδοχής» κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από το 1,8% στο 5%.  Με άλλα λόγια κόμματα τα οποία δεν θα λαμβάνουν πάνω από 5% στις εκλογές, δεν θα παίρνουν έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  Με την αύξηση του ποσοστού, στο πολιτικό «παιχνίδι» μένουν τα μεγάλα πολιτικά κόμματα. 

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2011, ο καθένας μπορεί να συγκρίνει και κρίνει την «λογική» της αύξησης του ποσοστού.  Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2011, βρήκε τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 34,28%, με το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) να ακολουθεί στην δεύτερη θέση με ποσοστό 32,67%.  Στην τρίτη θέση το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) με 15,76% και στην τέταρτη η Ενιαία Δημοκρατική Ένωση Κέντρου (ΕΔΕΚ) με 8,93%.  Σύμφωνα με την αύξηση του ποσοστού που προτείνεται, αυτά θα ήταν τα κόμματα που θα αποτελούσαν την Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) με 3,88% και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  με 2,21% θα βρίσκονταν εκτός Βουλής.

Βαβυλωνία και ποιοτική δημοκρατία

Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους, δήλωσε πως «η ποιοτική δημοκρατία δεν μπορεί να συγχέεται με τη Βαβυλωνία. Η δημοκρατία και τα κόμματα εκφράζουν πρώτα από όλα ρεύματα, αρχές, απόψεις κι όχι προσωπικές φιλοδοξίες που εξυπηρετούνται από την ύπαρξη των κομμάτων του ενός ή των πολύ λίγων». Συνεχίζοντας ο κύριος Σοφοκλέους ανέφερε πως « η συντριπτική πλειοψηφία του πολύ μεγάλου αριθμού, των πολλών μικρών σχηματισμών που είχαμε μέχρι σήμερα, αυτό στο οποίο επένδυσαν κυρίως ήταν η ανταλλαγή του μικρού ποσοστού τους με μερίδιο εξουσίας ή η εξαργύρωση του σε άλλα πολιτικά παζάρια».

Εξουσία και πολιτικά παζάρια ή μήπως προσπάθεια της εγκαθίδρυσης και εδραίωσης του «θεσμού» των πολιτικών – δεινόσαυρων; Άνθρωποι που γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν στην πολιτική.  Ίδια πρόσωπα, ίδια κόμματα, ίδιες ιδέες και αντιλήψεις της πραγματικότητας. Κομματικές και ιδεολογικές παρωπίδες που απλά διατηρούν το στάτους κβο για την δική τους πολιτική επιβίωση. Οι πολιτικοί μιλούν για ριζοσπαστικές αλλαγές εκσυγχρονισμού την στιγμή που «πνίγουν» το νέο και διαφορετικό οδηγώντας το στην αφάνεια.

Στην απέναντι πλευρά όμως υπάρχουν και οι υποστηρικτές του 1,8%.  Ένας από αυτούς είναι και η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους η οποία σε γραπτή της δήλωση αναφέρει πως «σε ένα δημοκρατικό Προεδρικό σύστημα είναι δίκαιο και λογικό να αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατό περισσότερες κοινωνικές, πολιτικές αντιλήψεις». Η κυρία Θεοχάρους αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι μειοψηφίες πρέπει να έχουν τη φωνή που τους αναλογεί και όχι να καταργούνται».  Κλείνοντας την δήλωσή της, η κυρία Θεοχάρους τονίζει την δύναμη που κατέχουν οι πολίτες όπως και πως «η  ανατροπή της επικίνδυνης παρακμής που ρίζωσε στον τόπο μας και μαραζώνει τους πολίτες, δεν θα έρθει από τις ανώτερες ισχυρές κομματικές ελίτ. Θα έρθει από τους πολίτες, θα έρθει από την άμεση λαϊκή συμμετοχή στην ενάσκηση της πολιτικής και η απλή αναλογική μπορεί να γίνει ο καταλύτης για κάτι τέτοιο».

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!