Έιντε: “Xρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά για το Κυπριακό”

{loadposition ba_textlink}

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επανέλαβε την Τρίτη την πεποίθησή του ότι η λύση είναι εφικτή αλλά ότι χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά και τόνισε ότι πρέπει όλοι να σκεφτούν για τα οικονομικά μιας λύσης και να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες κάτι που δεν θα γίνει αυτόματα.

Ο κ. Έιντε ο οποίος μιλούσε στο 11ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, την Τρίτη το απόγευμα και παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι «βασικά γνωρίζουμε με τί (είδος λύσης) θα μοιάζει αλλά πρέπει να προετοιμαστείτε γιατί μπορεί να συμβεί νωρίτερα απ` ότι υπολογίζατε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο τρίτων στην Κύπρο και αν είναι αντιπαραγωγική η υπερβολική πίεση από πλευράς τους, ο κ. Έιντε συμφώνησε και ανέφερε ότι πρέπει να «το αντιλαμβανόμαστε ιδιαίτερα αυτό». Επανέλαβε ότι τη διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου ηγούνται οι δύο ηγέτες. Πραγματοποιείται στην Κύπρο και όχι σε κάποιο κάστρο στην Ελβετία, είπε.

Συχνά, ανέφερε, ακούω για το αν ο ΟΗΕ θα φέρει γεφυρωτικές προτάσεις στο τραπέζι, απαντώντας ο ίδιος ότι «δεν χρειάζεται γιατί όλα γίνονται πολύ καλά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική φορολόγησης στην επανενωμένη Κύπρο, είπε ότι πρέπει κατά κύριο λόγο να υπάρχει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή πρέπει να είναι μεγάλη σε μέγεθος.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι «με τον καιρό η λύση θα αυτοχρηματοδοτηθεί». Μακροπρόθεσμα, σημείωσε, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη και πιο πολλά χρήματα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την ενδεχόμενη ανάπτυξη».

Ο κ. Έιντε τόνισε την ανάγκη το ομόσπονδο κράτος να έχει ένα κλίμα που θα είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις, θα έχει σύγχρονους θεσμούς, θα είναι ανταγωνιστικό, ισχυρό, ευέλικτο, ευπροσάρμοστο και έτοιμο να ενισχύσει την καινοτομία. Χρειάζεται ψηλός βαθμός προσαρμοστικότητας, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι καλά κατανοητό ότι δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε αυτά τα ζητήματα καθώς προσπαθούμε να επιλύσουμε τις πολιτικές πτυχές», είπε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τόρος κάλεσε τους δύο ηγέτες «να επιδείξουν πραγματική, θαρραλέα ηγεσία» και να επιλύσουν θέματα όπως η επανασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Πρέπει να καταστήσουμε το όραμα εφικτό, είπε, εκφράζοντας ανησυχία «για τους κίνδυνους και τις συνέπειες ακόμη μιας αποτυχημένης προσπάθειας».

Ο τ/κ επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο έργο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα δύο επιμελητήρια σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων έχουν παράγει δύο ντοκιμαντέρ ενώ έχουν προωθήσει δικοινοτικά προγράμματα μαθητείας στην εργασία και για νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Το μέλλον μας ανήκει στην ειρήνη και δεν πρέπει να διακινδυνεύουμε τη συνέχιση διχοτομικών κινήσεων εξ ου και η αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε τους δεσμούς των δυο κοινοτήτων», ανέφερε. Μίλησε επίσης για την ανάγκη έγκαιρης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην όλη διαδικασία.

Νωρίτερα ο Ντέρκ Ράινερμαν της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι η Κύπρος φέτος συγκαταλέγεται στους πρώτους δέκα με την καλύτερη πρόοδο παγκοσμίως και μάλιστα είναι τέταρτη ενώ συγχάρηκε προς αυτό την κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «στέλνει μηνύματα στις διεθνείς αγορές». Ωστόσο, έδωσε και τα κακά νέα όπως είπε, της μη επαρκούς παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της, καθώς και της χαμηλής αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι αν η Κύπρος μεταμορφωθεί από μία διχοτομημένη χώρα σε μια επανενωμένη χώρα ενάντια στο ρεύμα των καιρών τότε αυτό θα στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές.

Από την πλευρά της εκπροσωπώντας το Ινστιτούτο Brookings η Μίριαμ Σαπίρο αναφέρθηκε στην εμπειρία της με την διαπραγματευτική διαδικασία στη Βοσνία και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέλεια λύση γιατί μια λύση που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού». Είπε επίσης ότι σε περίπτωση λύσης τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές, ενώ μίλησε και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (TTIP).

Πηγή: KYΠΕ