Έιντε: “Θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος των συναντήσεων του Νοεμβρίου”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη. Χθες είχα παρόμοια συνομιλία με τον κ. Ακκιντζί. Είχαμε τη συνάντηση των ηγετών χθες, θα έχουμε άλλη αύριο. Είμαστε τώρα στο μέσο των έξι συναντήσεων που συμφωνήσαμε να έχουμε το Νοέμβριο. Βρισκόμαστε στα ‘βαθιά’ σε ό,τι αφορά μια σειρά θεμάτων, σημαντικών για τις συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος αυτών των έξι συναντήσεων «και θα πούμε πού βρισκόμαστε και για τον τρόπο που προχωρούμε. Θα πρέπει να αναμένετε λίγο περισσότερο για την ουσία. Πιθανόν να ενδιαφερθείτε για την ουσία όταν φτάσουμε εκεί», είπε.
Ο κ. Eide είπε ακόμη ότι «έχω επαινέσει τον κ. Αναστασιάδη για τις γρήγορες και ισχυρές αντιδράσεις του στα πολύ αρνητικά και ντροπιαστικά γεγονότα της Δευτέρας. Αισθάνομαι ότι ο τρόπος που επικοινώνησε ο Πρόεδρος και ο τρόπος που αντέδρασε θετικά ο κ. Ακκιντζί στην επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη ήταν μια δυνατή ένδειξη. Και θα είδατε από τη χθεσινή συνάντηση ότι οι ηγέτες, παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να κάνουν δηλώσεις επί της ουσίας σε αυτή τη φάση, ήθελαν να πουν πολύ ξεκάθαρα ότι εκφράσεις μίσους και ρατσισμού δεν θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες. Απολύτως αντίθετα, τόνισαν και υπογράμμισαν την ανάγκη να παραμείνουν σταθεροί και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης.

Ακόμη κάτι που πρόσεξα με πολλή ικανοποίηση είναι ότι πολλοί νέοι, στα κοινωνικά μέσα, τις τελευταίες μέρες αποστασιοποιήθηκαν έντονα από τις μεμονωμένες πράξεις βίας για τα οποία ήταν υπεύθυνη μια πολύ μικρή μειονότητα και επίσης τώρα λαμβάνονται μέτρα για να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσει κανείς σε κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα μπορέσει να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποτέλεσμα για το περιουσιακό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, είπε ότι δεν θα προβεί σε σχόλιο «ως θέμα αρχής, αφού συμφωνήσαμε να μην μιλούμε για το τι κάνουμε σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πολύ συστηματικές, εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα και για άλλα θέματα, στο επίπεδο των ηγετών. Συναντήθηκαν δυο φορές αυτή την εβδομάδα και δυο φορές θα συναντηθούν την ερχόμενη. Και οι διαπραγματευτές συναντιόνται τώρα».

Τέλος, σε ερώτηση αν η εντατικοποίηση φέρνει αποτελέσματα, είπε ότι «είμαστε σε εποικοδομητική φάση διότι ναι η εντατικοποίηση είναι υποβοηθητική».