‘Εκλεισαν οι κάλπες στη Μιανμάρ

{loadposition ba_textlink}

Οι κάλπες έκλεισαν στη Μιανμάρ για τις ιστορικές βουλευτικές εκλογές στις οποίες το κόμμα της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, θεωρείται φαβορί. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων συμμετείχε στη διαδικασία.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται μια δοκιμασία για τη δημοκρατική μετάβαση που άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια, με την αυτοδιάλυση της χούντας, που κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1962.

Συνολικά, περισσότερα από 90 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές, ανάμεσά τους τα δύο μεγάλα κόμματα, η Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και το κυβερνών USDP, που συγκροτείται από πρώην στρατηγούς.

Ωστόσο, ορισμένα μικρά κόμματα αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό μετεκλογικών συμμαχιών, αν δεν υπάρξει σαφής πλειοψηφία.

Πέραν από τις εκλογές, επίσης σοβαρό είναι το θέμα της εκλογής του Προέδρου από το κοινοβούλιο εντός των προσεχών μηνών.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, η οποία στερείται του δικαιώματος να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της χώρας σύμφωνα με το Σύνταγμα που κληρονομήθηκε από τη χούντα, έχει δηλώσει ότι θα είναι “πάνω από τον Πρόεδρο” σε περίπτωση νίκης του κόμματός της.

Πηγή: KYΠΕ