Κυβ. Εκπρόσωπος: “Στόχος η ΔΔΟ, αποκλείουμε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης”

Στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αυτό τονίζεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 32 χρόνων από τη μέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στοχεύοντας στη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής εισβολής, κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου.

Η παράνομη αυτή πράξη οδήγησε στη σαφή καταδικαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντάς την ως νομικά άκυρη και καλώντας όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης. Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, προσθέτει, καταδικάστηκε και συνεχίζει να αποτελεί νομικά άκυρο γεγονός εφόσον δεν μπορεί από παράνομη πράξη, όπως η άσκηση στρατιωτικής βίας, να παραχθεί έννομο αποτέλεσμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα αποκλείουμε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης στηρίζοντας τον μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε ολόκληρο το νησί σε περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας» υπογραμμίζει.

Μόνο η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου και του λαού της θα επιφέρει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στον τόπο μας, καθώς και ευημερία και ανάπτυξη στην πατρίδα μας, καταλήγει.

Πηγή: KYΠΕ