Τσινάρ: “Έλεγχοι ρουτίνας οι λόγοι μη ροής του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα”

{loadposition ba_textlink}

Για τεχνικό έλεγχο ρουτίνας που θα διαρκέσει 15 ημέρες μίλησε ο διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, Μπιρόλ Τσινάρ.

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις” ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσουν οι στρόφιγγες, ούτε υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή αγωγών μεταξύ του φράγματος Αλάκιοπρου στην Τουρκία και εκείνου στα Πάναγρα στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι το νερό τρέχει από την 1η Οκτωβρίου χωρίς διακοπή και τα δημοσιεύματα που είδαν το φως δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στις μηχανές άντλησης ούτε και στους αγωγούς, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λόγος που δεν τρέχει το νερό είναι επειδή οι ίδιοι το σταμάτησαν για τεχνικούς ελέγχους και το νερό που έπρεπε να πηγαίνει στο φράγμα στα Πάναγρα διοχετεύεται στη θάλασσα από τον σταθμό προώθησης στα Βαβυλά. Το 90% του ελέγχου έχει ολοκληρωθεί, συνέχισε ο κ. Τσινάρ. “Κάνουμε ελέγχους διαρροής και απόδοσης. Όλα είναι υπό έλεγχο”.

Παρόμοιες είναι οι δηλώσεις του ιδίου και στην εφημερίδα “Χαβαντίς” η οποία γράφει για προβληματισμό που προκάλεσε το γεγονός ότι δεκάδες τόνοι νερού από την Τουρκία χύθηκαν στη θάλασσα και το νερό στο φράγμα των Πανάγρων έχει λιγοστέψει.

Σύμφωνα με την “Γενί Ντουζέν” το “υπουργικό συμβούλιο” αποφάσισε την πρόσληψη 26 ακόμη ατόμων στο έργο μεταφοράς νερού. Πρόκειται για 11 μηχανικούς, έναν χημικό και 14 τεχνικούς που κυρίως θα απασχοληθούν στο φράγμα στα Πάναγρα. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο αλλά δημοσιεύθηκε μόλις προχθές στη “επίσημη εφημερίδα” του “κράτους”.

Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού είπε ότι ο “υπουργός” γεωργίας πηγαίνει στην Τουρκία, αλλά το θέμα της διαχείρισης του νερού θα συζητηθεί κατά την εδώ επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Η συζήτηση του θέματος αυτού θα γίνει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας – ψευδοκράτους, συμπλήρωσε.

Όπως δημοσιεύουν οι τ/κ εφημερίδες αύριο διοργανώνεται στην Άγκυρα ημερίδα με θέμα “Το έργο μεταφοράς νερού” στο ψευδοκράτος “και οι ισορροπίες που αλλάζουν στην ανατολική Μεσόγειο”. Σε αυτό θα πάρουν μέρος ο “υπουργός” γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων, Ερκούτ Σιαχαλί, ο Βοηθός Υφυπουργού του Υπουργείου Δασών και Υδάτων της Τουρκίας, Ακίφ Οζκαλντί, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Σελτσιούκ Οζνταγ, ο Βουλευτής ΑΚΡ Φεραμούζ Ουστούν και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Οικονομικών σχέσεων Ευρασίας, Χικμέτ Ερέν.

Το συνέδριο θα είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα που θα αφορούν την υδατική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και το έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα, το έργο αυτό και την επιρροή στις περιφερειακές δυναμικές ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και το μοντέλο διανομής πόσιμου και νερού άρδευσης στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ