Ελλάδα: “Ποτέ δεν θα δεχτούμε την ‘αποσχιστική οντότητα’ στη κατεχόμενη Κύπρο”

Η Ελλάδα δηλώνει ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή την ανακήρυξη πριν από 32 χρόνια του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου.

Τονίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ.

Η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας, αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η μονομερής ανακήρυξη της παράνομης αποσχιστικής οντότητας πριν από 32 χρόνια αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση και περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Η τουρκική στρατιωτική εισβολή, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή από τον τουρκικό στρατό και ο εποικισμός τμήματος του εδάφους ενός κυρίαρχου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν απαράδεκτο ιστορικό αναχρονισμό», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Και καταλήγει ότι η διεθνής κοινότητα, με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (541/83 και 550/84), έχει επαναβεβαιώσει το σεβασμό της στην εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζοντας ως νομικά άκυρη την ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας και καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, και να μην τη διευκολύνουν ή βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.