Αλληλένδετα οικονομία και Κυπριακό, τόνισε ο ΠτΔ στο συνέδριο Economist (vid)

{loadposition ba_textlink}

Μηνύματα αισιοδοξίας εκφράστηκαν στις εναρκτήριες ομιλίες του 11ου συνεδρίου του Economist στην Κύπρο τόσο από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, όσο και από τους διοργανωτές. Στην έναρξη του Συνεδρίου τον τόνο του κλίματος αισιοδοξία έδωσε και ο συντάκτης του Economist, John Andrews, επισημαίνοντας ότι “η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερη από την τελευταία φορά που βρισκόμασταν εδώ – η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σε καλό δρόμο”.

Στην ομιλία του ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι “η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας” και συμπλήρωσε ότι “προτεραιότητά μας τώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων”. Συνέδεσε μάλιστα την οικονομική παλινόρθωση της χώρας με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό τονίζοντας ότι “η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος είναι η καλύτερη εγγύηση για λαμπρό μέλλον για όλους τους Κύπριους”.

Σουλτς: “Η Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί χώρα πρότυπο”

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “η ΕΕ επενδύει σημαντικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού”. “Κάνω έκκληση σους δύο ηγέτες”, είπε ο κος Σουλτς, “αδράξτε την ευκαιρία!”.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι “το μέλλον της Κύπρου μπορεί να αποφασιστεί με καθοριστικό τρόπο στο πολύ κοντινό μέλλον”, ενώ φάνηκε σίγουρος ότι “η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ειρηνικής συνύπερξης κοινοτήτων και η επανενωμένη, ομόσπονδη χώρα μπορεί να αποδειχθεί πρότυπο για ολόκληρη την ταραγμάνη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”