Επαφές Αναστασιάδη με την πολιτική ηγεσία της Ιορδανίας

{loadposition ba_textlink}

Σημαντικές επαφές έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Αμμάν, κατά την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψή του στην Ιορδανία, καθώς συναντάται το μεσημέρι με τον Βασιλιά της χώρας Αμπντάλα Β’, ενώ το απόγευμα θα δει τον Ιορδανό Πρωθυπουργό.

Στη συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα ενέργειας και η συμμετοχή της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο ή σε ανεξάρτητο σχήμα με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το προσφυγικό, οι περιφερειακές εξελίξεις και οι σχέσεις Ιορδανίας-ΕΕ θα απασχολήσουν επίσης τις δύο πλευρές, με τη Λευκωσία να διαμηνύει την πρόθεσή της για υποβολή πρότασης στην Ένωση, ώστε να στηριχθεί οικονομικά το Αμμάν για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προσφυγικής κρίσης.

Αναφορά αναμένεται να γίνει επίσης και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το απόγευμα θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Abdullah Nsour, μετά το πέρας της οποίας οι δύο άντρες αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

Τα Επιμελητήρια Πάφου και Αμμάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης

Με στόχο την εγκαθίδρυση ισχυρότερων εμπορικών δεσμών, το ΕΒΕ Πάφου και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμμάν υπέγραψαν την Τρίτη Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην ιορδανική πρωτεύουσα, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τους Επικεφαλής των δύο Επιμελητηρίων, Ανδρέα Δημητριάδη και Issa Murad, σε τελετή που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο του Αμμάν, με τη συμμετοχή των Δημάρχων Πάφου και Αμμάν, Φαίδωνα Φαίδωνος και Akel Biltaji αντίστοιχα, καθώς και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο πόλεων.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποιος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία, καθώς και η Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιορδανίας, Maha Ali, που εκπροσωπούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας Abdullah Nsour.

Όπως ανέφερε η κ. Ali, η συμφωνία μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων ανοίγει διαύλους για συνεργασία και ενισχύει τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Παρατήρησε ακολούθως ότι τα μεγέθη του διμερούς εμπορίου υστερούν σε σχέση με τις κοινές προσδοκίες, καθώς περιορίζονται σε φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα για βρέφη και πλαστικά. «Πρέπει από κοινού να διερευνήσουμε τρόπους αύξησης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και να διαφοροποιήσουμε τα προϊόντα που ανταλλάσσουμε», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ