ΠτΔ: “Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Ακιντζί”

{loadposition ba_textlink}

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και εύχομαι να συνεχίσει έτσι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς πώς ήταν η σημερινή συνάντηση, είπε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

Ερωτηθείς αν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης ήταν το περιουσιακό, απάντησε «ναι, αλλά συζητήθηκαν και παρεμφερή θέματα».
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε στη συνάντηση το γιατί δεν παρέστη στη χθεσινή δεξίωση της Πρεσβείας της Γερμανίας ο κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχει εκδώσει ανακοίνωση σχετικά».

Κληθείς να πει αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα των επεισοδίων κατά Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «βεβαίως, ναι, και θα εκδοθεί και κοινή ανακοίνωση για τα επεισόδια και για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει τις ζημιές στα αυτοκίνητα των Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακκιντζί δεν μετέβη στη δεξίωση της Γερμανικής Πρεσβείας διότι δεν ήθελε να προσφωνηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις θέσεις του κ. Ακκιντζί. Εγώ γνωρίζω ότι έχω παραστεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφωνήθηκα αναλόγως, ως όφειλε (να κάνει) κράτος μέλος και γενικότερα τα κράτη, όπως συνηθίζουν – εξ ου και οι διεθνείς, γενικότερα, δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν τούτου δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να σχολιάζω για τα όποια ενδεχόμενα προβλήματα αντιμετωπίζουν κάποιοι άλλοι».